Política

Foment justifica el sí al finançament per "pragmatisme"

Els dirigents de CiU, convençuts que han generat "dubtes" en el punt de vista dels caps de la patronal catalana

El president de Foment del Treball, Joan Rosell, ha justificat davant CiU que el seu aval al finançament és per "pragmatisme" i en nom de l'"estabilitat", encara que ha admès que l'acord, millorable, està a l'espera d'un veredicte del Tribunal Constitucional que no deixarà intacte "al cent per cent" l'Estatut.

Dirigents de CiU s'han reunit a primera hora d'aquesta tarda amb la cúpula de la patronal catalana per explicar-los el seu rebuig al nou model de finançament pactat entre la Generalitat i el govern espanyol.

A la reunió hi han assistit el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, el portaveu adjunt, Josep Maria Pelegrí, i els diputats Francesc Homs i Antoni Castellà, negociadors del finançament.

Per part de la patronal catalana hi eren el president de Foment, Joan Rosell, el secretari general, Joan Pujol, el president de Fepime i vicepresident de Foment del Treball, Eusebi Cima, i el secretari general de Fepime, Salvador Guillermo.

D'entrada, el convergent Oriol Pujol ha assegurat que la federació nacionalista havia aconseguit introduir "dubtes" en la patronal sobre les bondats del nou model de finançament, i l'incompliment "flagrant" que fa de l'Estatut.

El president de Foment, que ha definit la reunió de "cordial i tranquil·la", ha admès que el finançament és "un tema molt tècnic i complex".

"La nostra opinió és que aquest pacte és millor que l'anterior, i l'anterior és millor que l'anterior... cada pacte és sempre millor que l'anterior. I podria ser millor, però al final hem de ser molt pragmàtics, possibilistes, constructius i tocar de peus a terra", ha subratllat Rosell, que ha recordat que els empresaris el que volen sempre és "estabilitat" i consens polític de llarga durada.

Amb dubtes o sense, Rosell i Pujol han informat que Foment i CiU han acordat fer conjuntament una valoració periòdica, cada sis mesos o anualment, sobre l'aplicació del pacte. "El temps ens donarà la raó", ha rematat Pujol.

Rosell ha assenyalat que en una època de crisi econòmica com l'actual és difícil fer projeccions en base al creixement de l'economia, ja que "ni el Fons Monetari Internacional" sap amb certesa com evolucionarà l'economia.

Respecte de si el pacte compleix o no l'Estatut, la base del rebuig de CiU, Rosell ha admès que és "complicat" donar una resposta, sobretot perquè s'està pendent d'una sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut, i "és clar que no quedarà al cent per cent tal com està".

"Veurem com són aquestes interpretacions [les del TC] i aleshores podrem donar la nostra opinió, que sempre serà econòmica i no política", ha rematat.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, no veu "estrictament discrepàncies" amb Foment perquè "ràpidament s'ha posat de manifest que l'acord té moltes interpretacions".

"Foment ha entès que el sistema és millor que l'anterior, però els hem generat dubtes", ha afegit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida