Política

El PP diu que les consultes "violen" la Constitució i Caamaño respon que "no són il·legals" però sí intranscendents

El ministre diu que s'impugnaran només si "vulneren la llei"

El ministre de Justícia, Francisco Caamaño, ha defensat aquest dimecres al Congrés de Diputats l'actuació de l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero respecte de les consultes independentistes convocades a Catalunya. Ha estat en resposta al PP, que ha afirmat que constitueixen una "violació constitucional" que rep una resposta "clarament insuficient" del govern espanyol.

Caamaño ha contestat que les consultes "no són il·legals" però sí "jurídicament intranscendents", ja que tenen una "capacitat nul·la" de generar efectes jurídics. També ha recordat al PP que ells van recollir signatures demanant un referèndum a l'Estat sobre l'Estatut de Catalunya "sabent que era jurídicament inviable" i en aquella ocasió "no va passar res".

El ministre ha fet aquestes manifestacions durant la sessió de control al govern espanyol en resposta a una pregunta del diputat del PP per Toledo Arturo García-Tizón.

Segons García-Tizón, tot i que el PP "respecta" el dret de qualsevol partit a "expressar lliurement un pensament independentista", la celebració d'aquests referèndums va més enllà de ser una simple consulta "que no és legal" i que constitueix "un autèntic referèndum al marge i en contra del que estableix la Constitució".

Davant d'aquesta proliferació de consultes a Catalunya, ha denunciat el PP, l'executiu espanyol "s'ha limitat a impugnar els acords municipals" a favor de la consulta i a "instruir els fiscals per actuar quan es produeixin incidents violents", cosa que es va fer en el cas d'Arenys de Munt però que no ha passat fins ara pel que fa al 13-D.

"En matèria de compliment de la Constitució només es poden fer dues coses", ha dit el diputat popular: "O el govern fa complir la Constitució o el govern sobra, i en aquest cas el govern està sobrant".

Per contra, Caamaño ha defensat l'actuació del seu executiu i ha afirmat que les consultes són actes "organitzats per entitats privades" amb una capacitat "absolutament nul·la" per generar efectes jurídics.

I ha recordat al PP que ells també volien fer un referèndum contra l'Estatut. En aquest punt, el ministre ha assenyalat que "les falses aparences mai han estat bones". "Aparentar un referèndum on evidentment no hi és no és bo per a la institució ni per a la democràcia, perquè banalitza l'exercici de quelcom tan fonamental com els drets fonamentals, que són la base de la convivència".

Per aquest motiu, Caamaño ha recordat que el PP "va organitzar amb bombo i platerets" una campanya de recollida de signatures per demanar "ni més ni menys que un referèndum d'àmbit nacional sobre l'Estatut de Catalunya sabent que era jurídicament inviable".

"Ho van fer i no va passar res perquè no era una acció prohibida per la llei", ha dit Caamaño, i "només pretenien generar una falsa aparença emparant-se en les seves llibertats constitucionals".

Segons Caamaño, ara el PP "agafa la lupa la lupa per veure la palla a l'ull de l'altre quan no van veure la biga en el propi", quan "la responsabilitat en l'exercici dels drets ens afecta a tots".

El ministre ha tornat a afirmar que l'executiu "actuarà sempre amb determinació" sempre que es vulneri la llei, i actuarà com ho ha fet fins ara "sempre que s'intentin fer consultes il·legals". "Però nosaltres defensem el drets i llibertats i no estem disposats a compartir el joc de les falses aparences", ha rematat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra europa

Rússia llança una ofensiva sobre la regió de Khàrkiv que obliga a evacuar diverses localitats

barcelona
tribunals

Petició de nul·litat d’actuacions en el cas dels CDR acusats de terrorisme

barcelona
política

Vergés fa una darrera crida “a mobilitzar el vot al president Puigdemont”

amer
Política

Puigdemont critica que es pugui investigar els mossos que el protegeixen a Argelers

barcelona

El cap de llista del Partit Verd europeu dona suport a Eloi Badia

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit d’Israel encercla amb tancs l’est de Rafah

barcelona
Política

Enric Auquer, Ana Polo, Alguer Miquel, Ginestà i 150 més suports a la CUP

barcelona
Unió Europea

La UE torna a mirar a l’est per créixer

Brussel·les
Isidre Pineda i Moncusí
Alcalde de Caldes de Montbui (ERC)

“No hi ha hagut mai una aposta pel termalisme català”

Caldes de Montbui