Política

Artur Mas presenta com a "dolorosa però necessària" la suspensió de militància de Prenafeta i Alavedra

El secretari general de CDC recorda que els dos convergents imputats en el cas Pretòria van tenir càrrecs públics "el segle passat". Admet que hi manté amistat i que en els darrers anys hi ha parlat per telèfon diverses vegades. Insisteix que la situació del PSC és més greu. Nega que hi hagi cap "trama CDC-PSC"

Convergència Democràtica de Catalunya es debat entre la necessitat de separar-se del cas Pretòria i els vincles personals que els porten a mantenir certa defensa de Macià Alavedra i Lluís Prenafeta. Per això el secretari general de la formació i president de CiU, Artur Mas, ha presentat com a "dolorosa però necessària" la decisió de suspendre de militància "temporalment" l'exsecretari general de la Presidència de Jordi Pujol i l'exconseller, empresonats provisionalment pel cas de corrupció urbanística en què també està implicat el fins ara alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el socialista Bartomeu Muñoz, i el regidor d'Urbanisme, entre d'altres.

Artur Mas ha insistit, com ja va fer saber el partit aquest cap de setmana, que la suspensió es fa també "a petició dels mateixos afectats", que ho han demanat a través dels advocats i familiars, ja que "volen defensar-se fins al final".

Després d'insistir que CDC demana la presumpció d'innocència "per a tothom" –encara que els altres partits no ho hagin fet respecte de CDC en l'afer del Palau de la Música i dels convenis amb la Fundació Trias Fargas–, Mas ha recordat que, en el cas Pretòria, no és el mateix la situació del seu partit que la dels socialistes. "La justícia ha d'actuar en tots els terrenys, però és evident que a una formació política l'afecta, sobretot, el que fan els seus càrrecs electes, i d'això ha de respondre. En canvi, no es pot respondre de tot el que fan, en la seva activitat política, tots els militants", ha argumentat en una compareixença retransmesa en directe per ràdio i televisió aquest dilluns al migdia, després de l'executiva.

Com ja va fer Felip Puig la setmana passada, Mas ha tornat a dir que Prenafeta va deixar el seu càrrec a la Generalitat el 1990 i Alavedra, el 1997. "Estem parlant d'història, parlem del segle passat, fins i tot", ha subratllat. Tanmateix, ha admès, no es pot obviar la "rellevància" que en el seu moment van tenir els dos convergents imputats. "No podem oblidar la història", ha contraposat, per la qual cosa la suspensió de militància esdevé necessària.

L'altre vessant és el del dolor. Per "l'afecte" que "molts militants" tenen per Prenafeta i Alavedra i per l'amistat que hi manté ell mateix. "No en renegaré", ha advertit.

Aquesta mateixa amistat és el que justificaria que en els darrers anys hagi mantingut "diverses converses" amb els dos implicats. "Si els tenien el mòbil intervingut, trobaran més d'una conversa amb mi, ja ho anuncio", ha avisat. Mas ha entrat en aquest detall perquè aquest cap de setmana ha transcendit que recentment va tenir una conversa amb Prenafeta en què aquest li demanava el número de telèfon d'un membre de CDC que s'oposava a un projecte urbanístic a Cerdanyola. El cas està dins de la investigació del cas Pretòria i La Vanguardia ho ha publicat aquest cap de setmana arran d'una filtració, tot i que no apareix a la interlocutòria feta pública pel jutge Baltasar Garzón.

Mas ha assegurat que es va limitar a donar a Prenafeta el número que li demanva, sense més explicacions. També ha dit que troba "sorprenent" que "dels centenars o milers de converses que es deuen haver gravat durant la investigació, només se n'hagi filtrat una que afecta Artur Mas, just quan les enquestes anuncien un canvi polític liderat per CiU".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.