Política

Desenes de ferits i detinguts en una nova protesta palestina contra assentaments d'Israel a Jerusalem Est

Hillary Clinton mostra la irritació dels EUA contra la política jueva a Cisjordània en una jornada de lluita convocada per Hamas per la remodelació d'una sinagoga

Al menys quaranta palestins i dos policies han resultat ferits aquest dimarts a Jerusalem en les manifestacions convocades per Hamas per protestar per la remodelació de l'antiga sinagoga de la ciutat, en la qual també hi ha hagut més de trenta detinguts. Durant la jornada de la ira, tal com l'ha batejat Hamas, centenars de palestins han llançat pedres contra centenars de policies desplegats en diversos punts de Jerusalem Est. Per la seva banda, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, ha advertit un cop més que Israel "ha de demostrar el seu compromís" amb el procés de pau a la regió.

Israel ha despertat l'ira dels palestins en anunciar recentment la construcció de nous assentaments a Cisjordània i ha provocat la incomoditat de Washington. L'enviat especial dels EUA al Pròxim Orient, George Mitchell, ha cancel·lat el viatge previst a la zona després que el primer ministre, Benjamin Netanyahu, confirmés que no s'aturarà el nou projecte d'assentaments que preveu la construcció de 1.600 nous habitatges a Jerusalem Est, en plena zona d'influència palestina. Hillary Clinton ha dit aquest dimarts que l'objectiu de l'administració nord-americana és "el compromís ple d'israelians i palestins" amb el compromís de pau.

Els enfrontaments entre palestins i la policia hebrea s'han produït en diverses zones de Jerusalem. Els protestants han tirat pedres contra la policia, han cremat neumàtics i papereres. Els agents han respòs amb gasos lacrimògens i bales de goma. Almenys quaranta palestins han hagut de ser atesos en hospitals de Jerusalem Est per lesions de poca consideració. També dos policies han patit ferides en els enfrontaments.

Al voltant d'uns 3.000 agents estan aquest dimarts en estat d'alerta màxima després que Hamàs, el grup islamista que controla la franja de Gaza, instés als palestins a dur a terme protestes anti-israelianes a Jerusalem. El motiu de la protesta és la inauguració de la sinagoga de Hurva, reconstruïda a la Ciutat Vella de Jerusalem. Hamàs ho considera una ofensa, ja que la sinagoga es troba molt a prop de la mesquita al-Aqsa.

En el rerefons de la protesta també està el pla israelià de construcció de 1.600 habitatges per a jueus a Cisjordània. La operació que ofèn als palestins i no agrada tampoc als EUA, que actuen com a mediadors en la represa de converses indirectes pactada fa uns dies entre les dues parts del conflicte. Després que Netanyahu confirmés el projecte, l'enviat especial dels EUA al Pròxim Orient ha cancel·lat aquest dimarts els plans de tornar a la zona.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.