Política

Ridao acusa el govern espanyol de deslleialtat i De la Vega reitera que el finançament arribarà "molt aviat"

El portaveu d'ERC assegura estar "francament cansat" sobre el retard en l'acord de finançament. Reclama "fets" i no "promeses"

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Ridao, ha acusat aquest dimecres l'executiu espanyol de deslleialtat pels incompliments reiterats dels seus compromisos en el finançament. Ridao ha apuntat que el seu partit "esperarà" al nou termini fixat pel president espanyol, el 15 de juliol, però ha advertit que està "francament cansat" i que ja no li plauen "les promeses", sinó només "els fets".

Per contra, la vicepresidenta ha reiterat que l'acord del finançament arribarà "molt aviat". "Que ningú tingui cap dubte sobre la responsabilitat i sinceritat del compromís del govern d'Espanya amb el desenvolupament ple del sistema autonòmic", ha dit De la Vega.

En una interpel·lació al Congrés, Ridao ha apuntat que l'Estat "s'ha d'aprimar després d'anys en què s'ha engreixat molt, potser fins arribar a la bulímia", fet que explica en part els motius pels qual el finançament està encallat. Segons el portaveu d'ERC, el seu partit "té la impressió que recentment hi ha un intent deliberat per part del govern espanyol de muscular l'Estat en detriment de les comunitats autònomes", perquè l'Estat aspira al 50% dels recursos no financers quan només s'ha de fer càrrec del 42% de la despesa.

La vicepresidenta ha desgranat els avenços del seu executiu en la descentralització de l'Estat i la disminució de la conflictivitat amb les comunitats autònomes, i ha qualificat "d'injustes" les acusacions de "deslleialtat" per part del portaveu d'ERC al Congrés, perquè, segons De la Vega, en els últims 15 anys el pes de la despesa de les administracions generals "ha variat dràsticament" i la despesa del govern espanyol "s'ha reduït a la meitat", mentre que el de les comunitats autònomes "s'ha duplicat" en els últims exercicis. "No crec que es pugui dir que centrifuguem la distribució de la despesa", ha dit, perquè "aquest és un govern que creu en els ciutadans i les autonomies".

L'acord de finançament
I es que segons De la vega l'executiu espanyol "creu en l'Estat de les autonomies" i per aquest motiu "treballa" en el nou sistema de finançament, "que suposarà més suficiència, responsabilitat i operativitat" per als territoris.

El nou acord per posar en marxa aquest nou sistema, ha dit, "arribarà molt aviat", i serà "un molt bon acord per a tots". "No és creïble acusar el govern de deslleialtat vers les comunitats autònomes", ha insistit, "perquè la lleialtat no es mesura pel nombre de persones que treballen en una delegació del govern", sinó "en l'esforç de col·laboració, en temps de diàleg i concertació, en la bona disposició per assolir i complir compromisos, i sobretot amb els fets, i els fets del govern espanyol parlen per sí mateixos".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.