Política

Enric Marín: “Si hagués desvirtuat la llei no hauria acceptat el càrrec”

Entrevista al president del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals

El Par­la­ment el va ele­gir al dar­rer ple com a nou pre­si­dent del con­sell de govern del CCMA. Mira ara de girar full a la pol­se­guera política que va gene­rar el seu nome­na­ment.

La seva elecció ha estat polèmica. L’opo­sició ha acu­sat el tri­par­tit d’inten­tar con­tro­lar els mit­jans públics per haver recor­re­gut a un decret llei per refor­mar la llei de la CCMA i can­viar les majo­ries.
Sóc actor pas­siu d’aquesta història. No em cor­res­pon jut­jar el govern ni el Par­la­ment. Si hagués pen­sat que la modi­fi­cació que s’estava fent estava adul­te­rant o des­vir­tu­ant la llei que va cos­tar tant de con­sen­suar no m’hi hau­ria pres­tat. No s’ha alte­rat l’arqui­tec­tura de la pro­posta legis­la­tiva.

¿Hi havia neces­si­tat “urgent” de fer ja aquest nome­na­ment?
La CCMA ha de pro­cu­rar fun­ci­o­nar amb màxima nor­ma­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal. La gestió d’una empresa com aquesta és com­plexa i hi ha temes que no poden espe­rar.

¿No tem que un nou govern es plan­tegi un canvi també de la llei?

No seria una ini­ci­a­tiva gaire feliç. Per­so­nal­ment, no és una cosa que m’afecti.

Es veu com­plint tot el man­dat?
Si d’aquí uns mesos haig de tor­nar al meu des­patx de la facul­tat no serà cap trauma. Una gestió demana temps i, per tant, si les coses que m’he pro­po­sat fer, les haig de fer, neces­si­ta­ria comp­tar amb tres o qua­tre anys per fer un balanç de gestió.

S’acosta la cam­pa­nya elec­to­ral i un dels pro­ble­mes que hau­ran de resol­dre és si hi haurà o no blocs elec­to­rals als infor­ma­tius.
Sem­pre m’he mos­trat crític amb els blocs elec­to­rals. El con­sell de govern de la cor­po­ració dis­cu­tirà aquest tema, inten­ta­rem arri­bar a acords, però som cons­ci­ents de les limi­ta­ci­ons que tenim. La legis­lació espa­nyola ens va a la con­tra i, si no hi ha una volun­tat política com­par­tida, serà molt difícil que els even­tu­als acords a què puguem arri­bar a la Cor­po­ració final­ment es puguin apli­car.

¿Els blocs atien la des­a­fecció política amb mis­sat­ges dels peri­o­dis­tes posi­ci­o­nant-s’hi en con­tra?
El que és segur és que no afa­vo­reix l’afecció. Fa que el joc de la política sigui una mica més dis­tant. A una empresa de comu­ni­cació no li afa­vo­reix. Hi ha la volun­tat d’arri­bar a acords, ja veu­rem on podem arri­bar.

Hi ha volun­tat també d’un cara a cara Mon­ti­lla-Mas?
No ho hem dis­cu­tit encara. S’ha de res­pec­tar el plu­ra­lisme que hi ha al país. Un cara a cara entre dos can­di­dats, pot ser molt vistós, però té un ele­ment con­tra­pro­du­ent: pre­senta una imatge falsa del sis­tema polític, que no és pre­si­den­cial, sinó par­la­men­tari. A més, limita la per­cepció de la plu­ra­li­tat. Hem de pen­sar fórmu­les en què el debat no quedi segres­tat i el plu­ra­lisme no quedi defor­mat.

Una de les seves assig­na­tu­res és el con­tracte pro­grama.
Estem en el procés d’ela­bo­ració però s’hau­ria d’impul­sar perquè en un ter­mini rao­na­ble pugui pren­dre forma defi­ni­tiva.

Vostè ha apun­tat que seria un error supri­mir la publi­ci­tat.
El sis­tema públic català s’ha de finançar de forma mixta, hi ha d’haver apor­tació de l’erari públic i recur­sos cap­tats per la publi­ci­tat. Si par­lem de TV3, ha de com­pe­tir, si és pos­si­ble, en igual­tat de con­di­ci­ons, amb una oferta molt potent que ve de Madrid, a més reforçada per la publi­ci­tat, per acon­se­guir el lide­ratge. També per reforçar les indústries de publi­ci­tat i perquè no des­a­pa­re­gui la publi­ci­tat en català. Una altra cosa és que es parli de regu­lació. El mer­cat publi­ci­tari per a ràdio i tele­visió pública ha de tenir uns límits.

Regu­lar a través del CAC?
Nosal­tres ens hem avançat incor­po­rant auto­re­gu­lació. Es trac­ta­ria de fer un pas més i blin­dar aquest model a par­tir d’una regu­lació que podria fer el CAC.

La recepció de TV3 al País Valencià és un dels temes pen­dents.
Som par­ti­da­ris de reforçar l’espai català de comu­ni­cació. Que no hi hagi reci­pro­ci­tat és un ana­cro­nisme. Seria molt ade­quat que en la fase que repre­senta la TDT això estigués solu­ci­o­nat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.