Política

Artur Mas s'ofereix a beneir el finançament si el tripartit admet al Parlament que no compleix l'Estatut

El líder de CiU creu que s'ha signat l'acord "per un exercici de possibilisme" i perquè "entén que hi ha una voluntat legítima de mantenir el tripartit"

"Estem disposats a fer un gest de pragmatisme si aquest Parlament fa un gest de dignitat." Amb aquesta frase, Artur Mas ha fet saber al govern català que CiU està disposada a donar suport al finançament si els grups del tripartit voten a favor d'una resolució que deixi constància que l'acord Estat-Generalitat no compleix l'Estatut.

Aixó ha encarat el líder de CiU el ple extraordinari monogràfic que se celebra aquest divendres al Parlament, sessió celebrada a instàncies del seu propi grup parlamentari.

Mas ha tornat a dir que l'acord assolit no compleix l'Estatut i per tant s'ha de rebutjar, perquè les xifres són insuficients i incompleix el calendari. Sobre la xifra final ha dit que "havia de sortir, perquè sinó perillava el tripartit" i que "s'ha hagut d'arrodonir amb elements que l'Estatut no contemplava". Quant als terminis, ha afirmat que s'han incomplert perquè s'ha allargat un any perquè s'apliqui la totalitat del model. La norma estatutària marcava fins al 2011 i el nou model estableix el 2012.

Segons Mas, no és un bon acord perquè no recull la immigració ni el cost diferencial de la vida com a factors a tenir en compte per rebre més o menys diners, tal com diu l'Estatut. Ha afegit en aquest punt que l'acord no inclou "cap criteri" que beneficiï Catalunya, i ha afirmat que precisament s'han acceptat uns factors que no afecten Catalunya.

També ha parlat del consorci paritari, meitat Estat, meitat Generalitat, per gestionar els tributs de Catalunya, que preveu la llei i que en canvi en l'acord no hi apareix. Mas també creu que Catalunya perdrà posicions en el rànquing de la renda per càpita un cop hagi pagat la seva quota de solidaritat a les altres autonomies. També ha retret al tripartit d'haver acceptat un pacte sense bilateralitat, sense un diàleg real entre l'Estat i la Generalitat.

Segons el líder convergent, s'han passat quatre anys "en un viacrucis amb molts esforços col·lectius", per arribar a un pacte deficient, quan en realitat s'hagués pogut fer amb "menys temps i menys esforços".

Mas creu que s'ha signat l'acord "per un exercici de possibilisme" i perquè "entén que hi ha una voluntat legítima de mantenir el tripartit", que "el PSC segueixi lligat al PSOE" i perquè el govern català "necessita diners urgentment".

Malgrat tot, el líder convergent ha repetit al llarg de la seva intervenció que la seva posició no és una crítica, que volen "un debat constructiu i serè" i que entenen que la negociació ha estat "difícil i complicada". Mas també ha manifestat que el seu grup comprèn que pactar amb sentit comú, amb sentit de país, "no és gens fàcil", i ha reiterat que la seva postura "no és un intent de posar bastons a les rodes". El líder convergent ha retret al tripartit les comparacions que s'han fet de l'acord amb el que es va aconseguir l'any 2001. Comparacions que s'han fet "de manera obsessiva", segons Mas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Trobada Puigdemont-Junqueras a l’exili

barcelona
política

Junts manté que Puigdemont tornarà a pesar del “cop de toga” del Suprem

barcelona
estats units

El Suprem fa guanyar temps a Trump en deixar obert el límit de la seva immunitat

barcelona
Ucraïna

Kíiv desarticula un grup subversiu que volia prendre el Parlament

barcelona
unió europea

Brussel·les diu a Meta que no pot cobrar per a evitar l’ús de les dades personals

barcelona
judicial

Juvillà renuncia a l’amnistia i porta la seva causa a Estrasburg

barcelona
política

La JEC deixa Comín, per ara, sense l’acta d’eurodiputat

barcelona
guerra a gaza

Israel allibera el director de l’hospital Al-Shifa després de set mesos detingut

barcelona
política

Aproven la moció de censura per fer fora l’alcalde de Puigverd de Lleida, Josep Solsona

Puigverd de Lleida