Política

Montilla: “Sembla que no hi ha un veritable èxit a Catalunya si no el protagonitza CiU”

El president de la Generalitat, José Montilla, ha tornat a demanar a CiU que se sumi a l'acord de finançament, que ha qualificat de "gran acord de país" que avança cap a un model federal d'Estat

El ple monogràfic sobre finançament havia estat plantejat com un cara a cara entre el president del govern, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas. I així ha estat.

Quan ha arribat el torn del president, i després de reiterar els acords aconseguits amb el nou sistema de finançament, Montilla ha centrat gran part de la seva intervenció a criticar "el victimisme i el dubte metòdic"  i a demanar reflexió sobre si “aquest clima és el que més ens convé”.

Adreçant-se  explícitament a Mas, ha reblat: “CiU s'hauria de sumar a aquest acord de país. Em sap greu i em sap greu que no ho faci perquè és un gran èxit de país i perquè sembla que no hi ha un veritable èxit a Catalunya si no el protagonitza CiU”. Segons ha dit, ningú té l'exclusiva dels avenços de Catalunya: "Jo, no, vostès, tampoc".

“Hem d'acabar amb la malsana tendència -ha continuat- d'especular amb el fracàs. Cal concentrar-se en el treball continuat, que dóna fruits a mig termini”.

Així, el president ha afegit que també demanen a CiU que se sumin a l'acord "l'electorat" de la federació nacionalista, "que vol més criteri i senderi dels seus dirigents polítics".

I ha replicat: "Em costa veure el seu patriotisme quan CiU gasta més temps a criticar el govern que a defensar les institucions de Catalunya dels atacs de certs sectors de l'Estat".

Arribats a aquest punt, ha admès que tota la negociació pel finançament "ha deteriorat molt les relacions amb Espanya", però també ha criticat que el pessimisme s'hagi convertit en una marca de prestigi intel·lectual.

En aquest sentit, Montilla ha afirmat que ens hem de felicitar per “l'èxit col·lectiu” d'haver assolit aquesta fita en un moment difícil de crisi econòmica. “Tenim un gran i potent Estatut. El futur de Catalunya passa per esprémer tot el seu potencial”.

“Ara hem de fer un esforç per deixar-nos de fer retrets sobre el nostre capteniment en el passat i concentrar-nos en el futur”. El president català assegura que comprèn l'estat d'ànim baix de molts ciutadans, però que no es pot caure en la melancolia, i que el pessimisme “fa perdre força”.

Montilla ha defensat que el finançament ha d'acabar amb aquesta idea que les autonomies són menors d'edat i que no saben exercir el seu autogovern. En aquest sentit, ha afirmat que el pacte els compromet més amb els ciutadans "a l'hora d'utilitzar aquests recursos amb la màxima eficiència".

Ha reconegut, però, que l'acord "arriba amb un any de retard", i que aquest retard ja indica que el pacte s'ha aconseguit en "circumstàncies molt difícils". Però, malgrat això, ha indicat que tot i les dificultats, no els ha mogut millorar el finançament anterior, sinó aconseguir el que marcava l'Estatut.

A més, ha asseverat que el nou finançament avança cap a un model federal, ja que permet que una part millori l'aportació a l'Estat i l'altra repercuteixi directament sobre millores per als seus ciutadans.

El president de la Generalitat ha començat la seva intervenció amb un record a les víctimes de l'incendi dels Ports. I ha acabat elogiant la feina feta per Castells i la seva “fermesa negociadora”, la cohesió de les tres forces polítiques, l'aportació de tots els professionals, tècnics i polítics per la seva "fermesa, lleialtat, i coordinació" i el suport “exigent de les forces vives catalanes”.

El ple, que és l'últim abans de les vacances d'estiu i que servirà per tancar l'actual període de sessions, ha començat a dos quarts de deu del matí.

De fet, aquest ple, que CiU va demanar al desembre, s'havia de fer dimecres i dijous, però va quedar ajornat per la mort dels quatre bombers en l'incendi dels Ports. La sessió ha començat precisament amb la lectura d'una declaració institucional i un minut de silenci en memòria dels bombers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

L’ofensiva israeliana ha deixat almenys 10.000 discapacitats a la Franja

barcelona
política

L’AMI reclama treballar per la independència “mani qui mani” a la Generalitat

barcelona
política

Turull retreu al PSOE que condicioni la millora del finançament a la investidura d’Illa

barcelona
Memòria democràtica

Manresa homenatja la historiadora Rosa Toran

Manresa
estats units

El ‘New York Times’ demana que Biden es retiri de la cursa electoral

barcelona
kenya

Almenys trenta persones van morir en les protestes contra el govern

barcelona
política

Rovira dona un mes de marge per arribar a un preacord d’investidura

barcelona
iran

El candidat reformista i l’ultraconservador disputaran la segona volta de les presidencials

barcelona
guerra a gaza

Dos terços dels israelians creuen que Netanyahu hauria de deixar la política

barcelona