Política

Zapatero va sondejar Mas i Duran per un acord estable

Política

El president José Luis Rodríguez Zapatero està molt interessat des de l’inici de la legislatura a establir alguna mena de pacte estable amb CiU que li garanteixi una majoria estable a les Corts i un perfil de més centralitat. Prova d’això és que Zapatero va convocar després de la investidura Artur Mas i Josep Antoni Duran i Lleida a la Moncloa, en una reunió del tot discreta, per sondejar-los respecte a la possibilitat d’una aliança parlamentària, segons ha sabut l’AVUI.

Sense entrar al govern
La trobada es va celebrar al mes de maig, i Zapatero hi va expressar interès genèric a assajar fórmules d’acord amb els nacionalistes catalans, segons fonts coneixedores de la trobada. El líder del PSOE no va oferir en cap moment a CiU incorporar-se al govern central, tot i que la qüestió estava latent aquelles setmanes a l’escenari polític català.

Zapatero va exposar com veia la situació política, i el mateix van fer Mas i Duran. Però les dues parts no es van posar d’acord a causa del finançament català. Els dirigents de CiU van insistir en la prioritat d’aquesta negociació, i van avançar a Zapatero que, si no es complia aquest requisit de l’Estatut, els nacionalistes deixarien en suspens el seu suport als pressupostos generals per al 2009. El president espanyol va expressar aleshores la seva voluntat de tirar endavant la negociació sense retards.

Però van anar passant els mesos i les converses sobre el finançament tendien visiblement al bloqueig. Davant la situació que s’estava creant, Duran es va entrevistar un altre cop amb Zapatero el 28 de juliol, aquest cop en una trobada pública com a portaveu de CiU al Congrés, de la qual va informar puntualment la premsa. Llavors el dirigent nacionalista va comunicar formalment al president espanyol que, sense el nou finançament, no votaria els comptes de l’Estat.

El 9 d’agost es va produir l’incompliment legal de l’Estatut respecte al finançament, i la relació entre Zapatero i CiU ha empitjorat per aquest motiu. Malgrat la pressió que periòdicament Zapatero i els dirigents del PSOE fan sobre CiU perquè secundi el govern socialista, per ara els nacionalistes no s’hi han avingut a causa dels incompliments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.