Política

Zapatero i Iceta s’encaren pel finançament dins l’executiva

Finançament

Les relacions que mantenen el PSOE i el PSC no passen el millor moment. I, com a bon coneixedor de la matèria, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va intentar ahir de posar un pedaç assegurant que hi haurà un acord satisfactori per a Catalunya a l’hora de reformar el model de finançament autonòmic.

L’escenari en què Zapatero va emetre aquest missatge conciliador era la reunió de l’executiva federal del PSOE, que des de fa unes setmanes compta amb la presència del vicesecretari del PSC, Miquel Iceta. Però el que no es pensaven ni el president espanyol ni la resta de membres de la direcció socialista és que el dirigent català es quadraria com ho va fer. Iceta va encarar-se a Zapatero insistint en la idea que ja li va transmetre aquest cap de setmana el president, José Montilla: la música, les línies bàsiques que està exposant el govern espanyol per revisar el model de finançament no agraden, i hi ha preocupació al PSC perquè la distància entre el que proposa Solbes i el que diu l’Estatut és massa gran.

Diversos dirigents socialistes es van quedar una mica astorats, segons asseguren fonts properes a la reunió, veient la contundència del vicesecretari del PSC. De fet, no hi va haver cap referència al discurs de Montilla d’abans-d’ahir. Precisament, perquè ha calat més que d’altres avisos als quals ja devien estar acostumats.
Tot això passava dins la reunió de treball. Després, a micròfon obert, el vicesecretari del PSOE, José Blanco, va anunciar que hi haurà “més concreció” sobre la reforma del finançament el 9 d’agost, data que fixa l’Estatut com a límit per revisar el model. Ara bé: des del partit s’assegura que els detalls començaran a aclarir-se amb la trobada del Consell de Política Fiscal i Financera.

Zapatero i els portaveus
On també segur que es tractarà la reforma serà a la ronda de contactes que mantindrà el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb els portaveus del Congrés la setmana que ve. Serà després de la trobada amb el president del PP, Mariano Rajoy, amb qui té cita demà. Des del govern espanyol asseguren que es tractarà la crisi econòmica, la renovació de la justícia i el terrorisme, però difícilment els grups catalans deixaran d’abordar la revisió del sistema.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Xoc total del fiscal general i els fiscals del procés

madrid
guerra a gaza

Els EUA sancionen al grup israelià Tzav 9 per bloquejar l’ajuda humanitària

barcelona
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona