Política

La fiscalia demana més imputacions pel cas Pretòria

Respon a Garzón, que havia demanat al ministeri públic que es posicionés respecte de les noves investigacions

La fiscalia anticorrupció ha sol·licitat al jutge de l'Audiència Nacional espanyola Baltasar Garzón la imputació de més persones pel cas Pretòria, que se sumarien als nou imputats fins ara en relació amb una trama de corrupció urbanística a l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i altres poblacions de l'àrea metropolitana.

En una breu nota feta pública aquesta tarda, la Fiscalia General de l'Estat ha explicat que la petició d'imputacions respon a la sol·licitud de Garzón del 10 novembre "amb la finalitat d'avançar en la investigació dels fets". Les mateixes fonts no han precisat quantes persones més s'imputaran, si ocupen càrrecs públics ni quins delictes se'ls atribueixen.

Fins ara, segons la interlocutòria de Garzón que ordenava l'empresonament de cinc dels nou imputats fins ara i en deixava quatre en llibertat provisional, els investigadors sostenen que els implicats formaven un "grup organitzat de persones" dirigit per l'exdiputat del PSC i empresari Luis García, Luigi, al qual Garzón esmenta com a "conseller de facto o a l'ombra", que invertia capitals procedents de paradisos fiscals en la compra de terrenys que eren adjudicats i després requalificats gràcies a una xarxa d'"intermediaris i comissionistes" formada per Alavedra, Prenafeta i el mateix García.

L'activitat de la trama es desenvolupava entorn de l'Ajuntament de Santa Coloma tot i que també tenia "ramificacions en altres localitats de Catalunya, Andorra, Suïssa, Gibraltar, Portugal i les illes Madeira i Caiman".

Alhora, s'estan investigant possibles irregularitats en altres actuacions de l'Ajuntament de Santa Coloma i diversos projectes de guarderies, així com tota la desviació de fons de cohesió europea i pagaments per l'obtenció del contracte de neteja a Limasa.

En tots els casos, els ajuntaments afectats aprovaven "un projecte urbanístic adjudicat a una empresa de l'entorn de Luis García, que gràcies als seus contactes amb l'equip de govern en aquestes localitats i a les seves relacions amb empresaris interessats afavoria la tramitació i consumació del negoci, repartint en forma il·lícita quantitats pagades pels últims".

Segons la sentència de Garzón, els dos exalts càrrecs de CiU haurien rebut un mínim de 637.590 euros per la seva mediació a les operacions Niesma i Badalona. Tant Prenafeta com Alavedra aprofitaven els seus contactes en organismes oficials per afavorir les activitats de Lluis Casamitjana i la seva empresa Espais, que procedia al "rentat (blanqueig)" de diners i els pagava comissions pels seus serveis.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.