Política

La contractació d’obra pública de l’Estat a Catalunya baixa un 37,2 per cent en un any

Finançament

Malgrat els pactes sobre inversions, la contractació d’obra pública a Catalunya tampoc passa els seus millors moments. Segons les dades de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, la licitació d’obres ha caigut en un any un 13,2 per cent. La responsabilitat d’aquesta caiguda és de la contractació provinent de l’administració de l’estat, que s’ha reduït un 37,2%. Per contra, la de la Generalitat hauria augmentat un 7,5 per cent, gràcies a l’Eix Diagonal.

Aquestes dades corresponen al període comprès entre l’octubre del 2007 i setembre del 2008 en què la licitació d’obres públiques a Catalunya s’hauria xifrat en 6.495,2 milions d’euros. Això representa un 13,2 per cent menys que l’exercici anterior –7.480,4 milions d’euros–, i un 20 per cent menys en termes reals, és a dir, descomptant l’increment dels costos.

La Cambra va fer públiques aquestes dades a través d’un comunicat en què s’acusa el govern espanyol de ser “incapaç” de dur a terme una política anticíclica en un moment en què esclata la crisi immobiliària, amb la qual cosa s’estan “contradient les declaracions dels més alts responsables del govern de Madrid”. “És profundament incoherent i preocupant”, lamenta la Cambra.

En el text s’adverteix que “l’absència de projectes impedeix contractar obra nova malgrat els pactes per donar compliment a la disposició addicional tercera” i es reclama com a “urgent” que el ministeri de Foment agilitzi la tramitació dels projectes a executar a Catalunya.

Les licitacions de l’Estat haurien passat dels 2.958,9 milions de l’any passat a 1.857 milions aquest any, la qual cosa representaria, segons la Cambra de Contractistes, un descens del 37,2 per cent en termes nominals, però del 42,1 en termes reals. En el cas de les administracions locals, amb una licitació de 1.772,3 milions, la disminució amb relació a l’any anterior seria del 4,5 per cent, un 12 per cent descomptant la inflació.

Només la Generalitat ha incrementat les contractacions i ha passat de 2.664,9 milions a 2.865,7. És a dir, un 7,5 més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.