Els comicis provincials d'Iraq se celebren sense violència
Els iraquians van celebrar ahir les eleccions més pacífiques des de la caiguda de Saddam Hussein, l’abril del 2003. Els comicis provincials van transcórrer sense cap episodi violent. L’última cita electoral que es va fer arreu del país va ser el 2005, quan els atacs, la violència entre comunitats i la presència d’Al-Qaida es cobraven la vida de nombrosos iraquians cada dia.
“Els dits púrpura han tornat per construir l’Iraq”, va dir ahir el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, en referència a les marques de tinta que els votants lluïen al dit índex de la mà dreta després de votar.
“No hi ha hagut problemes de seguretat durant la jornada electoral. Les coses han anat com havíem planejat i com esperàvem”, va declarar al final del dia el ministre de Defensa iraquià, el general Mohammed al-Askari. “Ho considero un gran èxit, com un casament”, va afegir.
Aquestes eleccions provincials eren un test per al primer ministre, que confia a obtenir uns bons resultats que li permetin reforçar el poder a les províncies de cara a les eleccions legislatives que se celebraran aquest any. Per la seva banda, els grups àrabs sunnites, que van boicotejar les anteriors eleccions provincials, esperen que aquesta vegada guanyaran en algunes províncies. Però trigaran uns dies a saber els resultats dels comicis.
Els únics incidents dels quals es va tenir constància ahir van ser el llançament de dos projectils a la ciutat de Tikrit –on va néixer Saddam Hussein–, que no van causar danys; una baralla al barri de Ciutat Sadr, a Bagdad, que va acabar amb un mort i un ferit, i la mort de dos policies iraquians en un raid nord-americà a Mossul.
El representant especial de l’ONU a l’Iraq, Staffan de Mistura, va afirmar en un col·legi electoral de Bagdad que la celebració pacífica de les eleccions té “una importància històrica”. “Hem vist força afluència de participants. Les regles s’han aplicat de forma bastant estricta. He vist també un sistema d’organització bastant bo”, va remarcar.
Malgrat l’èxit de la jornada, hi va haver problemes. Alguns milers dels 15 milions de persones registrades per votar no constaven a les llistes i no van poder exercir el seu dret; tot i això, la participació va ser massiva, segons les autoritats iraquianes.
Els comicis d’ahir se celebraven en 14 de les 18 províncies del país i s’hi presentaven 14.000 candidats. A la regió de Kirkuk la votació es va ajornar per disputes polítiques entre àrabs i kurds, i en tres províncies kurdes es faran més endavant.