Política

Zapatero busca convertir-se en aliat preferent d’Obama

Política

Barack Obama representa per a José Luis Rodríguez Zapatero l’actor global que al seu dia va voler trobar José María Aznar en George W. Bush per aconseguir tenir, encara que fos com a figurant, un petit paper en l’escena internacional.

Part del preu de la fama que va pagar l’expresident del PP va ser la protestada presència d’Espanya a la guerra de l’Iraq.

La intervenció bèl·lica promoguda pels EUA es va produir el març del 2003, i un Zapatero llavors a l’oposició se’n va saber servir per començar a treure el cap, si més no en l’escena espanyola, dominada en aquells moments per una majoria absoluta dels populars.

Actor convidat
Passat el temps, a Aznar només se li ofereixen algunes intervencions puntuals com a jubilat polític de luxe, mentre que el republicà Bush també està a punt d’entrar en la fase de reserva. A partir d’ara neix el mite d’Obama, l’actor internacional de moda amb el qual tothom vol compartir escenari, encara que només sigui amb el paper d’actor convidat. Zapatero va deixar molt clares les seves ambicions en una conversa telefònica que va mantenir divendres al vespre amb el senador demòcrata: “Estem cridats a treballar plegats”, concloïa.

Així, després que les relacions entre els EUA i Espanya s’hagin passat més de quatre anys dins del congelador com a conseqüència de l’ordre de Zapatero de retirar els militars espanyols desplegats a l’Iraq, l’elecció d’Obama suposa per al socialista l’arribada del desglaç. És una oportunitat per reconduir una situació –la de les nul·les relacions amb el president dels EUA– que mentre manava Bush l’ha beneficiat internament, però que no li farà cap bé si Obama compleix mínimament les expectatives que ha generat arreu del món. I, sobretot, si Zapatero, com sembla, vol guanyar posicions com a aliat preferent de la nova administració nord-americana.

Pel que fa a aquestes esperances, en els seus primers passos Obama ha deixat entreveure que els EUA ja han castigat prou la malifeta de Zapatero i que potser comença a ser el moment de la reconciliació. Com a candidat, el senador va introduir Espanya en els debats electorals amb John McCain, i fins i tot hi va fer referències en entrevistes a la premsa. Ara, com a president electe, ha buscat temps per tornar la trucada de felicitació que dimecres li va fer el president espanyol.
Zapatero confirmava la conversa telefònica de deu minuts que va tenir divendres amb Obama, en una roda de premsa ahir a la Moncloa per avançar el paper que jugarà Espanya a la cimera del G-20 que se celebrarà dissabte a Washington, encara amb Bush com a amfitrió.

Conversa cordial
En aquesta primera conversa, que Zapatero va qualificar de “molt cordial”, van coincidir en la necessitat d’“intensificar” les relacions bilaterals de cara el futur. El cap de l’executiu espanyol, a més, va traslladar a Obama la voluntat del seu govern de treballar “amb fidelitat”. El que buscarà a partir d’ara és que l’americà no passi de llarg la Moncloa en la seva gira promocional pel Vell Continent. I si no s’atura, procurarà que tard o d’hora se l’acabi convidant a trepitjar la catifa vermella de la Casa Blanca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Ester Soms i Pagespetit
Cap de l’oposició a Arbúcies (ERC)

“Cal un pla de sanejament per aturar el desgavell econòmic”

Arbúcies
REGNE UNIT

A la recerca de l’estabilitat britànica

Londres
guerra a gaza

Hamàs envia una proposta actualitzada de treva als mediadors

barcelona
ESTAT FRANCÈS

Attal redobla la crida pel front republicà tot i un sondeig que priva l'RN de la majoria

BARCELONA
tribunals

Puigdemont demana l’amnistia al Suprem pel ‘cas Tsunami’

barcelona
ÀSIA

Putin diu que l’aliança amb la Xina ajuda a “estabilitzar” la situació mundial

BARCELONA
guerra a gaza

Israel mata nou membres d’una família i s’agreuja la situació amb Hezbol·là

barcelona

La Fundació Ibn Battuta denuncia Sílvia Orriols a la Fiscalia d’odi

RIPOLL
estat espanyol

En llibertat dos exconsellers andalusos eximits pel TC de la pena pels ERO

barcelona