Política

La Generalitat gestionarà Rodalies a partir de l'1 de gener

Blanco i Montilla anuncien l'acord després de la primera reunió del nou ministre de Foment amb un "president de comunitat autònoma". La T-1 del Prat entrarà en servei el 16 de juny

El govern català gestionarà les Rodalies de Renfe a la demarcació de Barcelona a partir de l'1 de gener. És "l'acord polític" pres pel ministre de Foment, José Blanco, i el president de la Generalitat, José Montilla, en una reunió de treball aquest dijous a Barcelona.

El pacte preveu, de moment, que la gestió, supervisió i planificació de la xarxa sigui subrogada a la Generalitat fins al 31 de desembre de 2010, data en què finalitza l'actual contracte programa de Renfe. A partir d'aquest moment, si no es renova el contracte programa, els recursos materials i humans de Rodalies passaran també a mans de la Generalitat. Com va advertir ahir, Montilla ha recordat que el procés és "complex", però ha garantit que l'afer es portarà a la reunió del juliol de la comissió mixta Estat-Generalitat per als traspassos previstos per l'Estatut.

Blanco, que ha volgut destacar que la seva primera reunió de treball "amb un president de comunitat autònoma" ha estat amb Montilla, ha recordat que Foment té prevista una inversió, en el pla de Rodalies, "d'aproximadament 4.000 milions d'euros fins al 2015, la major inversió de la història en la xarxa catalana". Ha recordat que aquests diners -mil milions menys que els compromesos amb Madrid- permetran construir nou estacions més, 11 intercanviadors nous i 25 quilòmetres més de via, a més d'una reducció del 20% del temps dels viatges.

Pel ministre, es tracta d'un "compromís amb els ciutadans que viuen a la perifèria de Barcelona" i per un "transport net" i pel "combat contra el canvi climàtic".

L'altra notícia que portava Blanco a la motxilla per oferir-la avui a Catalunya és la data de la posada en servei de la terminal sud de l'aeroport del Prat, que serà el 16 de juny. I l'últim trimestre d'aquest any, es licitaran les obres per fer arribar Rodalies fins a aquesta nova terminal.

En la reunió, no s'ha parlat ni del traspàs de les línies regionals de Renfe ni de la participació de la Generalitat en l'aeroport del Prat. Tanmateix, Blanco i Montilla han assegurat que aquests dos temes s'abordaran en reunions properes, ja que no eren a l'agenda de la trobada d'avui.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.