Política

Ausàs al·lega criteris tècnics en les ajudes de Governació

El conseller assegura que “s’han triat els millors” i que les adjudicacions del programa Viure al Poble no s’han fet en funció del color polític

El departament de Governació nega que hi hagi favoritismes en l’adjudicació de subvencions als municipis governats per Esquerra, el partit que controla la conselleria. En declaracions a l’AVUI, el conseller, Jordi Ausàs, assegura que han estat “criteris estrictament tècnics” els que s’han aplicat per determinar quins municipis de menys de 2.000 habitants són aptes per rebre ajudes en el projecte Viure al Poble. El programa ha beneficiat 14 alcaldies d’Esquerra, 10 de CiU i 2 del PSC, encara que tant els convergents com els socialistes havien fet més peticions que els republicans. Això ha provocat un cert malestar entre alguns alcaldes, tal com explicava ahir aquest diari.

El conseller, satisfet pel procediment d’adjudicacions, sosté que els projectes que se subvencionaran “són millors” que els altres i argumenta que hi ha un procés de selecció del tot “escrupolós”. Una subcomissió de cooperació i règim econòmic s’encarrega d’estudiar i valorar els projectes presentats pels municipis. En aquest òrgan hi ha representants del govern de la Generalitat, de l’Associació Catalana de Municipis –amb presència majoritària d’alcaldes de CiU– i de la Federació Catalana de Municipis –amb majoria del PSC–.

Segons el conseller, aquesta subcomissió va decidir per unanimitat quins havien de ser els projectes aprovats en el marc del programa Viure al Poble. “Hem valorat els projectes tècnicament, no per política de partit. Si haguéssim fet una proporció per quota, aleshores això seria la repartidora”, afirma Ausàs per justificar que siguin municipis amb alcaldes republicans els més beneficiats. “No per ser del PSC has de tenir quota”, afegeix. El conseller manté que continuarà impulsant aquesta política de “premiar els pobles petits”.

Aquesta convocatòria d’ajudes té un pressupost de 13.750.000 euros, dels quals els Fons Europeus per al Desenvolupament Regional (Feder) n’aporten 12.500.000 i el departament de Governació 1.250.000 euros, que es corresponen al 5% de la despesa subvencionable total. El cofinançament màxim és del 55% de la despesa subvencionable, de manera que els municipis han de finançar com a mínim el 45% del cost del projecte.

Pobles grans vs. petits

Des de l’oposició, CiU va fer públic ahir que demanarà a les conselleries un llistat detallat de les ajudes i subvencions que han atorgat als municpis “per comprovar que no hi ha preferències pel color polític”. En un comunicat, el diputat de la federació al Parlament de Catalunya Lluís Corominas argumenta que seria “greu i preocupant” que hi hagi preferències a l’hora d’atorgar les subvencions als ajuntaments en funció del color polític.

Corominas també apunta que podria haver-hi preferències pels municipis grans en detriment dels petits i mitjans. El diputat de CiU remarca que cada any, a l’hora de fer els pressupostos de la Generalitat, “és evident que hi ha un centralisme per part del govern tripartit”. Considera que es destinen més recursos a les grans ciutats que a altres indrets del territori.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.