Política

El tripartit es va assegurar el control del repartiment d’ajudes als ajuntaments

El comitè de selecció del pla Viure al Poble són dos alts càrrecs, mentre que el pla de barris el dirigeix una comissió de 30 persones, i la meitat més una són de l’executiu

El decantament a favor del PSC i d’ERC en les subvencions municipals que fa la Generalitat coincideix amb el fet que el tripartit s’ha assegurat el control dels comitès que decideixen el repartiment. El govern hi té una clara majoria, tot i que sempre manté un cert diàleg amb les associacions municipalistes FMC i ACM. La primera és pròxima als socialistes i la segona a CiU. No disposen, però, en la pràctica d’una influència determinant.

El comitè que gestiona el pla de barris, que tan sols aquest any puja a 99 milions d’euros, està format per 30 persones. D’aquestes, 16 (la meitat més una) són càrrecs de la Generalitat. El secretari de Planificació Territorial, Oriol Nel·lo; la secretària general de la conselleria de Política Territorial, Carmina Llumà; el director general d’Arquitectura, Joan Maria Ganyet; el director general d’Urbanisme, Pere Solà; el de l’Institut Català del Sòl, Miquel Bonilla, i representants de la “conselleria en cap”; Relacions Institucionals, Governació, Treball, Comerç, Medi Ambient, Interior, Benestar i Adigsa.

Un total de 14 persones més no estan directament vinculades al govern: 6 membres de l’ACM, 6 de la FMC, una del col·legi d’arquitectes i una darrera del col·legi d’arquitectes tècnics. Aquest comitè fa una proposta d’adjudicació dels recursos, però la resolució final no li correspon a ell sinó al conseller Joaquim Nadal.

En el cas del programa Viure al Poble de la conselleria de Governació, que puja als 13,7 milions d’euros, el denominat comitè de selecció dels projectes està format pel subdirector general de Cooperació Local, Jordi Cots, i la subdirectora general de Programació Econòmica, Montserrat Penalva, tal com detalla una ordre del 14 d’abril passat. En aquest cas, la consulta a les entitats municipalistes queda més allunyada del nucli central de la presa de decisions.

Subcomissíó no vinculant

L’ACM i la FMC estan representades en una denominada subcomissió de cooperació i règim econòmic, que és informada de la proposta que fa el comitè de selecció, i en fa una valoració “no vinculant”. Formen part d’aquest organisme el director general d’Administració Local, Carles Bassaganya; el secretari general de Governació, Jaume Oliveras; el secretari general de Presidència, Isaías Táboas, i el secretari general de Política Financera, Jordi Pericàs, a banda de dos representants de la FMC i dos de l’ACM. La resolució final un cop escoltada la subcomissió la dicta el director general d’Administració Local.

Cap divisió frontal

Tot i el control que el govern té de les subvencions, fonts del departament de Política Territorial precisen que en el comitè del pla de barris no s’ha produït mai una divisió frontal entre els membres de l’administració i les entitats municipalistes. Tampoc no ha succeït això a la subcomissió de cooperació i règim econòmic, que analitza de forma no vinculant el programa Viure al Poble. No obstant, és evident que el resultat final és objecte de discussió política.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.