Política

Puigcercós decideix el 15-J

El resultat del finançament determinarà si ERC manté el suport a Montilla o si s’acaba la legislatura. El president d’Esquerra prefereix un avançament electoral però no descarta sortir del govern i el partit viu un intens debat

D’aquí al 15 de juliol es decideix si hi ha acord de finançament, però també si Esquerra posa punt final a la legislatura o no. La clau amb què els republicans van optar per repetir el tripartit el 2006 és la mateixa que podria servir ara per obrir la porta a un govern de Montilla en minoria o a unes eleccions anticipades.

Els republicans tenen ben present el precedent del procés de l’Estatut i les giragonses que va protagonitzar el partit abans de ser expulsat del govern. Al darrere del Dragon Khan del primer tripartit hi havia sempre ERC, però al darrere d’aquest carnaval –amb paraules d’un ecosocialista– hi ha ICV. En el context d’aquest canvi, l’ERC de Joan Puigcercós considera que una hipotètica sortida del govern argumentada com a desacord davant d’un pacte de mínims no criminalitzaria la formació i, al contrari, permetria al nou candidat concórrer a unes eleccions amb el trumfo d’haver-se plantat. Si fins ara era clar que seria el govern en bloc el qui decidís si hi ha acord o no –de fet, Montilla i Castells van garantir a ERC i ICV que no hi hauria pacte sense el vistiplau dels tres socis–, les declaracions del president dels últims dies i la pressió del govern espanyol per accelerar l’acord estan fent pujar la mosca al nas als republicans, que ahir mateix van rebre amb indignació la confessió de Montilla en plena sessió de control que s’estima més un pacte amb els “amics” del PSOE que un front comú català. CiU rebutjarà l’acord per insuficient i Puigcercós és conscient que no pot anar a les urnes intentant disfressar unes xifres que ell mateix ha delimitat: 3.000 milions com a mínim el primer any. També Montilla ha estat clar: si ERC marxa, governarà en minoria fins a final de legislatura. Puigcercós preferiria un avançament electoral, però fonts pròximes al president del partit no descarten que ERC deixi el govern si el finançament no acaba bé i el partit no pot reivindicar un bon pacte a les eleccions. Però no tothom de portes endins de la formació n’és partidari i el debat és viu. En són reticents els membres del govern, però també altres dirigents.

“L’estratègia d’Uriel Bertran i la meva cada vegada s’assemblen més”, deia Puigcercós a Rac1 dimarts. Doncs bé, els crítics de Bertran aprovaran dissabte una ponència en què reclamen que ERC es comprometi a no tornar a fer el tripartit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.