Política

Berga, el referèndum per la nació completa

A la capital del Berguedà es produirà la consulta amb més suport social, amb més de 30 entitats, i serà l’únic en què es votarà la independència dels Països Catalans

Difícilment cap ciutadà de Berga podrà dir que l’únic esdeveniment important de demà és La Marató de TV3. La capital del Berguedà respira consulta des de fa setmanes i un 3% del cens ja ha votat anticipadament. Pancartes al Barri Vell, al passeig de la Indústria i a l’Eixample. Comerços del carrer Major engalanats amb el cartell del referèndum. Parets, amb velles reivindicacions, que ara també criden a votar. La societat civil berguedana s’ha mobilitzat com mai. Des de les primeres reunions al Centre Cívic a principis d’octubre que aplegaven una setantena de persones, al final unes 300 persones han acabat participant de manera activa en els actes de campanya.

Els seus impulsors, gent vinculada a la CUP, Maulets i al Casal Panxo, volien que la consulta fos com més transversal millor. I a fe que ho han aconseguit. La comissió Berga Decideix aplega, a banda de partits, sindicats o entitats catalanistes, dues associacions de veïns, entitats esportives com el club d’esquí o d’escacs, el casal de la gent gran i fins i tot les Germanes Carmelites de la Caritat. De fet, Aleix Serra, un dels promotors del referèndum, explica que “un exèrcit d’àvies del casal de la gent gran es va dedicar durant dos dies a ensobrar les set mil butlletes de la votació”.

La principal gesta de la campanya va tenir lloc, però, el 14 de novembre amb l’acte 1 euro per la consulta, que va permetre als organitzadors recaptar 1.400 euros en un sol dia. Es va dibuixar un mapa dels Països Catalans a la plaça de Sant Joan i els berguedans l’havien d’omplir amb monedes o bitllets. Martí Ballús, portaveu de la plataforma, revel·la que “esperàvem obtenir la meitat dels diners que vam aconseguir”. Aquesta particular marató sobiranista va servir, segons els promotors, per normalitzar el referèndum i acostar-se als col·lectius d’immigrants, que van saber aquell dia amb alegria que també poden votar.

Les aportacions individuals i d’entitats, així com la venda de material de la consulta, ha ajudat a sufragar una campanya en què s’han gastat uns 5.000 euros. “No ens han sobrat ni ens han faltat diners”, afirma Serra, “perquè tot el que recaptàvem ho invertíem”. D’aquesta manera han aconseguit portar el debat sobre l’autodeterminació al carrer. I més tenint en compte, com assenyalen els promotors de la consulta, que “ni CiU i ERC han realitzat actes o penjat cartells per mobilitzar el seu electorat”. Només les JERC han posat alguns cartells al centre de la ciutat. Tampoc els mitjans locals s’hi han abocat i tota la informació sobre les consultes a la comarca ha ocupat un discret segon pla. De nou, la societat civil ha hagut d’agafar la batuta organitzant tot un seguit d’actes, com una caminada popular, per recaptar diners i fomentar la participació en una votació, que es farà únicament en un local privat del passeig de la Indústria i on podran participar unes 14.700 persones.

Caravana des de València

A banda de la transversalitat, la consulta de Berga es diferencia de la resta de les que es fan demà en el fet que pregunta explícitament sobre la independència dels Països Catalans i no s’usa l’eufemisme de nació catalana. El subjecte polític de la pregunta va originar un cert debat, però finalment es va acordar per àmplia majoria parlar del territori que va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Serra deixa clar que l’objectiu és “reivindicar una cosa que ja no és habitual”. Els organitzadors no van trigar a rebre felicitacions de les Illes Balears, la Catalunya Nord, la Franja de Ponent i el País Valencià. Precisament avui arribarà a la capital del Berguedà una caravana formada per un nombrós grup de valencians en autocars i cotxes particulars amb la finalitat de donar suport a la consulta. La delegació valenciana oferirà demà una paella popular a tots els presents en aquesta jornada festiva i reivindicativa que els organitzadors esperen que marqui l’inici d’una nova etapa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Parlament activa avui el rellotge preelectoral i es dona l’agost per fer un ple

barcelona

Amb qui van els empresaris francesos?

París
Eva Menor Cantador
Alcaldessa de Badia del Vallès (PSC)

“Deixo de ser alcaldessa, però portaré Badia al cor i al cap”

Badia del Vallès
Quim Roca
Alcalde de Sant Gregori (Junts)

“El repte és convertir l’espai del Sindicat en un local social”

Sant Gregori
economia

Oli amb IVA del 0% fins a l’octubre i reducció de l’IRPF a rendes baixes

madrid
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona