Política

L'oposició critica els pactes de mínims de Zapatero perquè no donen sortida a la crisi

Tardà, d'ERC, ha proclamat que està fart de les estartègies de Zapatero que sempre repercuteixen negativament contra Catalunya i Macías, de CIU, ha retret als diputats del PSC que avui es declararien "enamorats d'AENA"

Els grups de l'oposició del Congrés dels diputats, encapçalats pel PP,  han criticat aquest dimarts l'afany de del PSOE per buscar els suports de mínims necessaris per tirar endavant les seves propostes sense esforçar-se per a arribar a acords més amplis, especialment en tot el que fa referència a les mesures anticrisi.

En la discussió, en el ple del Congrés, sobre les propostes de resolució del debat sobre política general espanyola, el PSOE s'ha defensat anant contra el PP i reiterant la disposició del Govern espanyol al màxim consens per sortir de la crisi.

El secretari general del grup socialista, Ramón Jáuregui, ha garantit que el seu executiu "té la mà estesa" i, fins i tot, ha ofert negociar la majoria de les propostes durant l'elaboració dels Pressupostos Generals de l'Estat per al 2010. També ha assegurat que "aquest vaixell té rumb, té capità i hi ha un govern  que sap on va", però ha admès que "falta tripulació" i que el PSOE vol l'ajuda de la resta dels grups.

La portaveu del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, ha definit les propostes de resolució del PSOE com la "derogació formal" del discurs del president del Zapatero, en el debat sobre l'Estat de la Nació espanyola, perquè la majoria dels anuncis que ha fet es concentren en aquestes propostes.

En aquest sentit, ha assenyalat que propostes com la reforma parcial de l'impost de societats, la supressió de les deduccions per habitatge o el termini per tancar l'acord de finançament autonòmica està "en el mateix calaix on es va quedar fa molts mesos la credibilitat del president del govern espanyol". Ha criticat, a més a més, la manca de fermesa dels socialistes en temes com l'ocupació, per retirar la seva proposta pactada amb CiU sobre la reforma laboral davant l'amenaça d'IU de retirar el seu suport. Per això, ha assenyalat que l'únic que els importa són ells mateixos, "intentant pactar una cosa i la seva contrària".

Anteriorment, el diputat de CiU Pere Macías ha ressaltat la debilitat, la solitud i la desorientació del Govern espanyol i ha recordat als socialistes que hagin donat marxa enrera en el seu acord amb els nacionalistes catalans sobre la reforma laboral. Macías s'ha queixat de que el PSOE no hagi pactat temes vitals com el traspàs de competències o el model aeroportuari, i ha ironitzat a l'assenyalar que "els 25 diputats socialistes catalans es declararan avui profundament enamorats d'AENA", quan al Parlament català van aprovar "tot lo contrari".

Joan Tardà, que ha estat l'encarregat de defensar les propostes d'ERC, s'ha mostrat "cansat" de "les estratagemes" de Zapatero, al qual ha acusat d'utilitzar "tècniques de prestidigitador per afrontar tot sol el dia a dia". "Estem farts, políticament fastiguejats" de que no s'avanci en assumptes de la coneguda com "cartera catalana", ha proclamat, abans d'advertir als socialistes: "Vostès, amb  tota la legitimitat, han optat pel no; doncs així se les componguin", per després llençar un avís al PSC, al qual ha recordat que el compromís d'ERC a Catalunya és amb un govern catalanista i d'esquerres.

Crític ha estat també el portaveu d'IU-ICV, Joan Herrera, que ha promès ser caut i exigent en els seus suports puntuals després de recordar que, encara que han arribat a alguns acords importants amb el grup socialista, "segueix havent-hi serrells" i, por això, el Govern no pot comptar amb el seu compromís.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

La condemna de ser apàtrides

Istanbul

Laberint europeu

Brussel·les
política

Robles limita a 18 i amb control judicial els espiats amb Pegasus

madrid

L’oficialitat del català, encallada

Barcelona
Mercè Kirchner Baliu
Professora de relacions internacionals i afers europeus Blanquerna-URL

“La UE necessita saber cap a on vol anar”

Barcelona
SALT

El ple municipal aprova el nou contracte de neteja i recollida de residus

SALT
estat espanyol

Sánchez exigeix a Milei una rectificació pública de les seves paraules

barcelona
regne unit

La justícia britànica frena l’extradició d’Assange als EUA

barcelona
guerra a gaza

El fiscal del TPI demana l'arrest de Netanyahu, Gallant i tres líders de Hamàs

barcelona