Política

A Girona CiU torna al nivell del 1995 i el PSC toca fons

Convergència i Unió ha guanyat a 219 de 221 municipis de les comarques gironines, ERC s'ensorra al nivell del 1980 però es manté al davant del PP, ICV-EUiA aguanta i Solidaritat guanya un escó

L'única cosa que podran valorar positivament tots els partits gironins és l'augment de la participació. Va votar el 60,49 per cent del cens i se'n va abstenir el 39,51; quatre anys enrere, el 42,87 per cent d'abstenció feia coragre. Res més per compartir. CiU va tornar a arrasar, però encara no es va situar als bons temps de Jordi Pujol; tan sols fins al nivell del 1995, any en què el presidenciable del PSC va ser Joaquim Nadal, aleshores alcalde de Girona i ahir, cap de llista per la demarcació. El 1995, els nacionalistes van obtenir 9 diputats i el PSC, 5. Tanmateix, els socialistes d'ara s'han ensorrat fins als tres escons, cosa que representa el pitjor resultat de la seva història. A Girona s'ha castigat severament la descarada aproximació del PSC al PSOE. Ha quedat fora del Parlament la diputada Pia Bosch, la qual els socialistes gironins veuen i presenten com un dels relleus d'Anna Pagans com a alcaldable a Girona.

El diputat Pere Bosch, número tres d'Esquerra, també ha perdut el seu escó. Més lluny n'ha quedat Alfons Quera, diputat des del 2003, que era el cinquè d'ERC.

El PP ha augmentat de cinc mil vots i s'ha situat com la quarta força gironina, però continuarà quatre anys més amb un sol diputat per Girona. ICV-EUiA ha perdut set mil vots i ha reculat fins a la cinquena posició, però aguanta i conserva l'escó.

Toni Strubell, que havia orbitat al voltant de Rcat i havia estat president regional d'ERC en l'època d'Àngel Colom, ha obtingut l'acta de diputat com a cap de llista de Solidaritat per la Independència. En canvi, Reagrupament. Cat, tot i tenir el 3,28% dels vots gironins, no ha aconseguit l'escó per a Joan Carretero.

D'altra banda, el vot en blanc va tornar a créixer: el 2,87 per cent dels vots, 8.459 van ser en blanc, contra els 5.551, el 2% dels sufragis emesos en les eleccions del 2006. Els vots nuls van augmentar del 0,62 al 0,93 per cent, un total de 2.749 vots.

2,87%
Vots en blanc.
El 2,87 per cent dels vots, 8.459 van ser sufragis en blanc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.