Política

La victòria de Mas “beneficiarà” el PP espanyol, segons ‘The Economist'

El setmanari britànic escriu a les seves planes que els de Mariano Rajoy “cedeixen en matèria d'autogovern quan la conveniència política ho requereix”

El rotatiu considera que els catalans “pateixen problemes econòmica a casa, mentre donen suport amb els seus impostos” a d'altres comunitats de l'Estat

La victòria de Convergència i Unió (CiU) a les eleccions catalanes de diumenge “facilita el camí” per un possible pacte entre el Partit Popular (PP) i la formació nacionalista a Madrid. Si més no, això és el que s'escriu a les pàgines del setmanari britànic The Economist. El rotatiu assegura que els diputats de CiU podrien votar a favor d'un govern del PP en minoria a Madrid “a canvi del suport del PP a Barcelona”. Més encara. “Les possibilitats d'un govern conservador estable a Espanya han crescut clarament”, assegura l'article.

The Economist defineix Artur Mas com un “sobiranista” que podria “xocar” amb la “mentalitat centrista del PP”, però afegeix que els de Mariano Rajoy “cedeixen en matèria d'autogovern quan la conveniència política ho requereix”.

L'article del The Economist assegura que la derrota del president José Luis Rodríguez Zapatero a les properes eleccions generals del 2012 és molt probable, i que el PSOE tindrà “resultats dolents” als comicis locals i a les comunitats autònomes d'aquest maig. El rotatiu considera que les eleccions catalanes podrien marcar l'inici “d'un canvi en la política espanyola”, especialment per la victòria de CiU i per l'augment del suport al PP a Catalunya.

L'article del setmanari econòmic britànic també analitza els resultats de les eleccions catalanes des d'una òptica interna, i conclou que la sentència de l'Estatut “ha incrementat les passions” nacionalistes. “Hi ha una clara majoria de sobiranistes i separatistes al parlament català”, defensa The Economist, tot i que, amb tot, “només un de cada deu votants va donar suport a un partit obertament independentista el 28-N”.

The Economist escriu que el proper president de la Generalitat, Artur Mas, té una “clara actitud per aconseguir més poders de Madrid, però sense demanar la completa independència”. Segons el rotatiu, les eleccions a Catalunya mostren que els catalans “volen més control sobre els seus propis assumptes”.

El rotatiu argumenta que els problemes econòmics d'Espanya “i les aspiracions nacionals catalanes estan molt relacionats”. De fet, el setmanari considera que les “tradicionals” reivindicacions per més poder econòmic per a Catalunya han augmentat amb la crisi, ja que els catalans “pateixen a casa, mentre donen suport amb els seus impostos” a d'altres comunitats de l'Estat.

The Economist conclou amb una crítica a Zapatero, a qui acusa d'haver agreujat les relacions entre Catalunya i Espanya. “Zapatero va arribar al poder amb el compromís de reduir les històriques tensions entre Madrid i Barcelona. Podria marxar havent fet tot el contrari”, assegura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nova caledònia

Macron cedeix a la pressió independentista canac i suspèn la reforma del cens electoral

barcelona
estònia

Estònia denuncia un “incident fronterer” amb Rússia

barcelona
unió europea

Presenten a Barcelona un manifest contra la militarització a la UE

barcelona
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

Fiscalia respon a l’AN que descartaria cap ordre de detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona