Política

Mas confia a Oriol Pujol el grup parlamentari de CiU

El fins ara portaveu a la cambra gestionarà la geometria variable amb què el futur president de la Generalitat preveu governar

Turull serà la nova veu de la federació, amb Pelegrí com a adjunt

El futur president de la Generalitat, Artur Mas, ha consagrat Oriol Pujol com el seu home fort al Parlament. Pujol, que era portaveu del grup des de l'octubre de 2007, n'ocuparà ara la presidència i gestionarà els pactes puntuals amb tots els partits amb què Mas preveu governar, almenys en els inicis de la legislatura que s'obre avui. La nova veu de la federació a l'hemicicle és Jordi Turull, que va guanyar protagonisme amb la denúncia dels suposats informes inútils de l'executiu i la comissió d'investigació pel cas Millet. Josep Maria Pelegrí, que havia sonat com a possible conseller del govern, repetirà com a portaveu adjunt.

La decisió de Mas de mantenir Pujol i Pelegrí al grup parlamentari els exclou de les conselleries del nou executiu. Pujol ja s'havia distanciat públicament de les travesses, i havia subratllat que podria tenir altres papers fora del Palau de la Generalitat. Però el secretari general dels socialcristians era un dels noms que tant dirigents d'UDC com de CDC coincidien a assenyalar com a probable titular d'un dels departaments que corresponguin al partit de Josep Antoni Duran i Lleida. Mas amenaça de sorprendre. Esperant de ser investit president de la Generalitat la setmana vinent, el líder de la federació guarda silenci i es reserva amb recel quines persones encapçalaran el que vol que sigui el “govern dels millors”.

En coherència amb la seva manera de fer, Mas va comunicar personalment la seva decisió als nous càrrecs parlamentaris ahir mateix. Els va cridar un a un al seu despatx, al carrer de Còrsega. El nou grup de CiU a la cambra es reunirà per primer cop a primera hora d'aquest matí, abans de la constitució de l'hemicicle.

La funció de Pujol i Turull serà important per a la federació que, amb la majoria simple de 62 diputats, haurà de negociar habitualment amb els partits per tirar endavant els projectes legislatius del nou govern. CiU ha descartat d'entrada buscar cap soci parlamentari estable que li faciliti la governabilitat per no haver de renunciar a cap punt del seu programa electoral i evitar concessions primerenques. Així doncs, mirarà de mantenir l'anomenada geometria variable, que ja ha assajat en la negociació de la votació d'avui per a la formació de la mesa del Parlament i per al pròxim ple d'investidura.

Simó també repeteix

On no es preveuen gaires canvis és a Esquerra. Anna Simó es mantindrà amb tota probabilitat com a portaveu dels republicans a la cambra i el líder del partit, Joan Puigcercós, com a president. Aquest matí es reunirà el grup parlamentari d'Esquerra i també es determinarà qui ocupa el càrrec de portaveu adjunt.

LA XIFRA

3
anys
fa que Oriol Pujol va ser nomenat portaveu del grup de CiU, en substitució de Felip Puig.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona