Política

Primàries que desencadenen terratrèmols

La pugna entre Tomás Gómez i Trinidad Jiménez, amb la derrota de la candidata de Zapatero, va obrir ferides en el si dels socialistes

L'exministre Asunción, que volia aspirar a la Generalitat, ha portat el conflicte al jutjat

El Partit dels Socialistes ha viscut un parell de precedents recents de primàries per escollir candidat que han estat un terratrèmol, amb rèpliques en els fonaments dels lideratges i arrengleraments de poders i forces. Aquests són els casos de la Comunitat de Madrid i del País Valencià. Malgrat que tenen una gènesi i característiques diferents, tots dos tenen en comú que han deixat ferides obertes entre sectors del partit.

Per convertir-se en el candidat socialista a la Comunitat de Madrid, Tomás Goméz i Trinidad Jiménez van mantenir una intensa pugna, que es va decantar en unes primàries a favor de Gómez, enfrontat amb l'aparell estatal del partit. Jiménez era la candidata teledirigida de Zapatero, que va haver d'entomar aquest contundent revés. La victòria de Gómez es va interpretar com una constatació de l'esquerda oberta entre les bases socialistes madrilenyes i Zapatero.

Els socialistes han viscut una altra guerra per la candidatura a la presidència de la Generalitat valenciana. En aquest cas, ha estat una guerra prèvia a unes primàries que, ara per ara, tenen pocs números de celebrar-se. L'exministre Antoni Asunción va criticar fortament les beceroles del procés de primàries en el si dels socialistes valencians, que l'han suspès cautelarment. Tot va venir perquè li van invalidar 275 dels 3.246 avals que va presentar per poder ser candidat. Asunción va portar el tema al jutjat perquè considerava que s'havia produït una vulneració dels drets fonamentals.

El Partit dels Socialistes del País Valencià, però, va adduir que Asunción no disposava dels 3.201 avals necessaris per disputar la candidatura a Jorge Alarte. Segons la cúpula del partit, l'anul·lació de 275 avals es va produir perquè eren de persones que no estaven afiliades als socialistes o bé que havien signat més d'una vegada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.