Política

Tura contra Hereu

·

L'exconsellera anuncia avui que entra en la batalla per ser la candidata del PSC per Barcelona, cosa que força a fer primàries

La cúpula creu que el procés podria ser un revulsiu després de la patacada del 28-N

Hi haurà primàries per elegir el candidat del PSC a l'alcaldia de Barcelona en les eleccions municipals del maig. L'exconsellera de Justícia i diputada al Parlament, Montserrat Tura, disputarà a l'alcalde, Jordi Hereu, el fet de ser cap de llista a la capital catalana per batre's amb Xavier Trias (CiU). Tura ho anunciarà aquest matí en una roda de premsa a la seu de la federació de Barcelona, tot just abans que dissabte el partit obri oficialment el procés perquè es presentin els candidats, que es tancarà –al cap d'unes tres setmanes– amb la designació de l'alcaldable barceloní dels socialistes.

El pas endavant de Tura es produeix després que el partit la va relegar a la mesa del Parlament –és secretària segona– passada la davallada del 28-N, en comptes de promocionar-la com a substituta de José Montilla al capdavant del PSC, com esperava. En aquest cas, però, l'exconsellera, que hauria comunicat a Montilla la decisió abans de fer-la pública, té la simpatia de la cúpula dels socialistes, que, més enllà del guanyador, veuen en el procés una oportunitat de recuperar alè de cara a les municipals a la capital, en què els sondejos auguren una patacada històrica d'Hereu i la possibilitat que, a més de l'Ajuntament de la capital, perdin també la Diputació de Barcelona. Tura pren la decisió després que en la comissió executiva de dilluns es mostrés partidària de la celebració de primàries –tot i no dir explícitament que hi concorreria– i des de la cúpula es donessin garanties per fer-les.

La decisió de l'exconsellera va saltar mentre el grup municipal del PSC –del qual forma part– estava reunit al Món Sant Benet. Si bé des del partit es va optar per la prudència, fonts de la direcció admetien que l'obertura del procés –previst en el reglament si hi ha més d'un aspirant– podria beneficiar la formació, en hores baixes després de la reculada de 37 a 28 diputats en les eleccions al Parlament, això si es fan “raonablement bé”. Amb tot, són conscients que comporten un risc i poden causar “problemes interns”. Es té al cap l'exemple més recent amb el duel viscut entre Tomás Gómez i Trinidad Giménez a la comunitat de Madrid, que va acabar amb el primer –el candidat que la direcció no volia– com a vencedor.

Topada a Barcelona

En aquest cas, l'enfrontament és amb la federació de Barcelona, que dóna suport a Hereu perquè repeteixi i que, des del 28-N, ha intentat tirar pel dret perquè fos designat oficialment, sense èxit. L'alcalde mostra des de fa mesos la seva predisposició a mantenir-se de candidat, amb més insistència en els darrers temps, quan des de la direcció es va començar a parlar de primàries. Tot i respirar alleugerit, Hereu va rebre un cop del carrer Nicaragua –seu dels socialistes–, quan Ferran Mascarell, que també s'havia destacat per Barcelona, es va incorporar al govern d'Artur Mas i el president del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, va admetre que confiaven en l'exconseller per plantar batalla per la candidatura de la capital catalana.

Sobre avís, però abans que transcendissin les intencions de Tura, Hereu va fer ahir una crida perquè els possibles aspirants sortissin a la llum. Ho acompanyava d'un retret cap a Montilla, a qui recordava que li va fer costat com a cap de llista a la Generalitat les dues vegades en què s'ha presentat. “He donat suport sempre a les persones que han afrontat els reptes malgrat tenir les coses en contra, i això és el que jo faig. Sense cap ressentiment, vaig donar suport i ho tornaria a fer”, recordava l'alcalde.

La federació barcelonina està disposada a plantar cara a la direcció. Però serà la cúpula la que decidirà com es fan les primàries. Demà, el consell electoral nacional dels socialistes –integrat pels consellers nacionals i membres de les diferents federacions territorials– acordarà el calendari i les condicions del procés, entre les quals si hi podran votar només els militants o si també estarà obert als simpatitzants. Aquesta darrera opció afavoriria bàsicament Tura, la consellera més ben valorada de l'anterior govern tripartit, segons els sondejos.

Enfortir el candidat

Sense prendre posició, des de la direcció del partit, Nadal va voler treure importància al duel entre Hereu i Tura. “Les primàries existeixen per propiciar l'obertura a diverses sensibilitats”, va apuntar el portaveu parlamentari, que també va parlar de l'enfortiment del candidat que s'acabi elegint.

En millor posició per disputar el lideratge del PSC

Consellera d'Interior en el tripartit de Pasqual Maragall i de Justícia en el de José Montilla, Montserrat Tura arriba a la batalla per la candidatura del PSC a Barcelona directa des de la mesa del Parlament. És la posició que li va reservar el PSC després de la derrota electoral del 28-N.

Número dos a la llista de Montilla, Tura mai no ha amagat la seva ambició per aspirar a la presidència de la Generalitat en el futur. L'exconsellera en va veure l'oportunitat quan Montilla va anunciar que renunciaria al lideratge del partit en el proper congrés de la tardor. Però la direcció del PSC va optar per no decantar-se per cap possible relleu del primer secretari i va apostar per Joaquim Nadal –figura de consens– per pilotar la transició del partit fins al congrés. Tura va rebre la decisió com un veritable revés a les seves aspiracions i, finalment, va acceptar un lloc a la mesa de la cambra catalana.

Ahir, el Facebook de Tura era ple de persones que ja felicitaven l'exconsellera per la seva decisió. Abans, una internauta li plantejava si no era millor que fos presidenta de la Generalitat que no alcaldessa de Barcelona. “No puc afirmar que arribi a ser una cosa o altra, tampoc és incompatible”, contestava Tura. En tot cas, el moviment de l'exconsellera la situa en una millor posició de cara a disputar el lideratge del PSC en el proper congrés del partit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.