La UE sotmetrà les seves plantes nuclears a exàmens de resistència
Les 143 instal·lacions dels Vint-i-set hauran de provar si resistirien un sisme com el del Japó
El govern espanyol no es vol precipitar a causa de Fukushima
El tsunami radioactiu japonès ha fet revifar el debat nuclear a la Unió Europea. I, a proposta d'Àustria –bastió antinuclear on fins i tot es prohibeix en la Constitució la construcció de centrals–, els ministres de Medi Ambient van acordar ahir sotmetre les 143 plantes nuclears europees a stress test o proves de resistència, com les dels bancs, per esbrinar si resistirien un terratrèmol com el del Japó. L'eurocomissària Connie Hedegaard, però, va fer una crida a la “calma” i va deixar clar que, “passi el que passi” a Fukushima, Europa continuarà necessitant l'energia nuclear.
Brussel·les és neutral i mai no s'ha pronunciat ni a favor ni en contra de l'energia nuclear. Quinze dels vint-i-set socis europeus tenen centrals i fins i tot alguns dels defensors del Nuclear? No, gràcies! s'hi estaven reconciliant i repensant-se construir centrals per poder retallar les emissions de gasos contaminants i frenar l'escalfament global.
Itàlia, per exemple, l'únic membre del G-8 que encara no pertany al club nuclear, s'hi volia afegir i fer reactors per produir almenys una quarta part de l'electricitat que consumeix. Ara que han vist les orelles al llop, alguns governs s'estan replantejant la seva aposta, com l'alemany, el finlandès i el suís. I la Comissió Europea vol reforçar una legislació que actualment deixa a les mans dels estats els controls de seguretat, i decidir si allargar o no la vida de les nuclears.
El comissari d'Energia, Günther Oettinger, ha cridat avui a consultes els responsables de les 143 nuclears europees i de les elèctriques que les exploten, a més dels experts dels Vint-i-set i dels seus ministres del ram. La vicepresidenta espanyola Elena Salgado ja va advertir ahir que s'oposarà a “prendre qualsevol decisió basant-se únicament en la circumstància concreta” del Japó.
“No seria responsable ni oportú”, hi va afegir la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar. I la secretària d'estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, va recordar la necessitat de mantenir “una seguretat de subministrament a preus raonables”.
Cofrents “no és menys segura”
Les centrals nuclears de Cofrents, al País Valencià, i Santa María de Garoña, a Burgos, són les úniques de la UE del mateix tipus de Fukushima. Fonts de la Comissió Europea, però, van garantir ahir que la tecnologia d'aquests reactors, d'aigua en ebullició, “no és menys segura” que la que fa servir la resta, d'aigua a pressió. També Suïssa té dues centrals del mateix tipus que la de Cofrents. França lidera el lobby nuclear europeu, amb 58 reactors (i un més en construcció), que subministren un 76% de la llum dels francesos. La Gran Bretanya en té 19; Alemanya, 17, i l'Estat espanyol, 8 (amb una dependència energètica d'un 18,3%, segons l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica). Al món hi ha 437 reactors nuclears operatius. Els EUA en tenen 104.
Notícies relacionades
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 15-03-2011, Pàgina 19
- El Punt. Barcelona 15-03-2011, Pàgina 19
- El Punt. Camp de Tarragona 15-03-2011, Pàgina 19
- El Punt. Comarques Gironines 15-03-2011, Pàgina 24
- El Punt. Penedès 15-03-2011, Pàgina 19
- El Punt. Maresme 15-03-2011, Pàgina 19
- El Punt. Vallès Occidental 15-03-2011, Pàgina 19
- Avui 15-03-2011, Pàgina 11