Política

“Catalunya reclama el que no li correspon”

Zapatero puja el to a Albacete

Salgado no creu que el PSC voti diferent del PSOE el fons de competitivitat

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va pujar ahir el to per justificar que no pensa pagar a Catalunya els 1.450 milions d'euros que li corresponen aquest any pel fons de competitivitat. Segons el líder del PSOE, la Generalitat reclama “el que no li correspon”, perquè al seu entendre no ho ha de cobrar fins al 2013, que és quan s'ha de liquidar. L'any passat i l'anterior, però, el govern del PSOE va pagar puntualment aquesta partida sense aplicar l'endarreriment.

Durant un míting a Albacete, Zapatero no es va estar de lloar els grans avantatges que l'actual model de finançament ha suposat per a Castella-la Manxa. “En set anys s'han incrementat les inversions en un 80% respecte a les del govern del PP”, fet que segons ell s'ha traduït en un gran impuls a l'AVE, a aeroports i al sistema sanitari d'aquesta autonomia. El fons de competitivitat és un dels punts d'aquest model de finançament, de fet l'únic fons que va a favor dels interessos catalans. Els altres són favorables a les autonomies subsidiàries.

El president espanyol va afegir durant la seva intervenció, en contra de la reivindicació catalana, que aquest és “un temps històric d'igualtat” entre autonomies que ha vingut després d'un temps en què “hi havia territoris que encara no tenien veu”.

En un sentit semblant, des de Washington, on fa una visita oficial, la vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado, va qüestionar obertament que el PSC es pugui desmarcar del PSOE en una votació al Congrés per reclamar els diners del fons de competitivitat, tal com ha anunciat el president del grup socialista al Parlament, Joaquim Nadal. “No tinc cap inquietud per això. Tots els diputats són conscients que s'ha de complir el dèficit”, va dir.

Per ara els fets no contradiuen la ministra, perquè el PSC fins al moment no ha volgut subscriure una moció que ERC intenta consensuar amb tots els partits catalans a la cambra baixa, a favor de cobrar la partida pendent. Des del restabliment de la democràcia, els socialistes catalans mai han trencat la disciplina de vot amb el PSOE al Congrés.

Salgado no es va comprometre ni tan sols a pagar els 1.450 milions que deu, amb l'endarreriment del 2013: “Ja veurem quina és la xifra quan arribi el moment de la liquidació”. La negativa del govern del PSOE a pagar aquests diners té paralitzat el pla d'equilibri presentat pel conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, a Salgado fa tres mesos, que preveu una reducció del 10% del pressupost de la Generalitat per aquest any, i el cobrament dels 1.450 milions pendents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.