Una aposta segura
L'alcalde més veterà de l'àrea metropolitana, Lluís Tejedor, surt com a gran favorit per guanyar les vuitenes eleccions consecutives, encara que els seus resultats cada cop són menys espectaculars
En moments convulsos, quan la gran quantitat de canvis pot fer ballar el cap a qualsevol, sovint cal la figura d'un líder que hi vegi clar i determini el rumb a seguir. Des del 1982, durant tres dècades de mandat, Lluís Tejedor (ICV), ha assumit aquest rol en diferents ocasions. Els primers anys, per exemple, quan el Prat de Llobregat acabava de doblar la seva població en poc temps, va construir del no-res una xarxa de col·lectors envejada, encara ara, per moltes altres localitats del Baix Llobregat. Els darrers anys, tampoc no ho ha tingut fàcil. Els tancaments de fàbriques com La Seda o Papelera Española han afectat la quota d'atur de la població i també el seu urbanisme, i han donat peu a nous projectes que s'han vist frenats per la crisi i que coincideixen amb una nova transformació de la ciutat, amb la imminent arribada del metro, els canvis amb Rodalies i l'autopista, i la ciutat aeroportuària en l'horitzó.
Malgrat tot, Tejedor continua al peu del canó. Diu que té energia i es presentarà per vuitena vegada a les eleccions per tal que els ecosocialistes mantinguin el seu Ajuntament més important. Però no únicament per això: pronostica temps més difícils encara per culpa de la crisi i caldrà, segons el seu parer, un líder expert: “Afrontarem el mandat més dur i difícil des del punt de vista financer de tot el període democràtic”. “Aquesta crisi és molt fotuda i hem de pensar què podem fer perquè molta gent que s'ho passa malament pugui viure dignament”, hi afegeix. Tejedor no creu que el seu llarg mandat perjudiqui la ciutat, perquè, tot i que admet que les renovacions solen ser positives, la seva feina és revalidada a les urnes cada quatre anys, i això és “democràticament inapel·lable”. Els votants, però, van deixar de donar-li en les darreres eleccions el suport massiu que havia tingut tradicionalment. Si el 1995 va obtenir la majoria absoluta amb gairebé el 50% dels vots, el 2007 s'havia de conformar amb el 38%. En qualsevol cas, només un daltabaix molt sonat allunyaria Tejedor de l'alcaldia, ja que sembla predestinat a guanyar les eleccions i, si no ho fa amb prou marge, podrà tornar a pactar amb el PSC per garantir la governabilitat.
Els socialistes són la segona llista més votada al Prat i enguany tornen a presentar-se amb José García al capdavant. L'actual regidor d'Urbanisme creu que no hi ha res perdut. Més encara quan, després de vuit anys en el govern municipal, ha guanyat una visibilitat de portes enfora que fins ara no tenia. “Crec que hem demostrat amb molta feina i idees noves que podem ser una alternativa clara de govern”, explica el candidat socialista.
La funció de cap de l'oposició l'ha exercit darrerament Antonio Guerrero, que des del PP diu que ha detectat cert cansament de la ciutadania en relació amb el repartiment de forces a l'Ajuntament. “Creiem que aconseguirem uns resultats magnífics, perquè detectem ganes de canvi i esperem obtenir els millors resultats de la història del PP al Prat. Els populars, que tenen quatre regidors, no volen quantificar l'esperada millora, però sí avancen les línies bàsiques de la seva campanya: “No volem que el Prat sigui una ciutat dormitori, necessitem una ciutat amb multicinemes, oferta d'oci i on la gent pugui divertir-se i on es pugui treballar, perquè ara tenim 6.000 aturats. A més, cal controlar la immigració i vincular l'accés a les polítiques socials als anys de vinculació de les persones al país”.
Des de CiU, l'única força que canvia el seu candidat, Jordi Gili, també parla de necessitat de canvi. “La gent ho vol, una altra cosa és que després surtin a votar o es quedin a casa”, explica el cap de llista, que aspira a doblar els regidors actuals i es vol centrar en polítiques d'ocupació per reduir l'atur.
Un altre gat vell de la política pratenca és Joan Camps, que serà el cinquè cop que es presenta per ERC. “Ara tenim un regidor, però ens vam quedar a 250 vots del segon i ara l'objectiu és aconseguir-lo”, comenta el líder dels republicans, que posarà l'èmfasi en qüestions de mobilitat i polítiques socials. A més, en les eleccions del pròxim 22 de maig es tornarà a presentar Ciutadans i debutarà Solidaritat Catalana per a la Independència, tots dos amb l'objectiu d'aconseguir representació.