L'assalt definitiu al feu de Joan Carretero
La capital de la Cerdanya és una de les posicions fortes d'ERC, que s'ha quedat sense llista perquè el seu candidat ha passat a encapçalar un moviment més ampli
Puigcerdà és un feu independentista des de fa vint anys. La capital de la Cerdanya és el bastió de les forces reagrupades de Joan Carretero, molt abatudes després de la desfeta al Parlament. Després d'aquella derrota i del seriós correctiu que va patir Esquerra Republicana, la necessitat ha fet que, en molts casos, membres d'un i altre bàndol hagin decidit forjar una aliança per intentar mantenir posicions en les eleccions municipals davant l'avenç previsible de Convergència i Unió.
En el cas de Puigcerdà, l'entesa entre la direcció local d'ERC i Reagrupament ha estat total, fins al punt que han creat una marca conjunta que reuneix també un bon nombre d'independents i que s'anomena Endavant Cerdanya. La coalició l'encapçala l'actual alcalde per Esquerra, Joan Planella, que no s'ha donat de baixa d'Esquerra. Tot i que la direcció nacional republicana va intentar impedir l'acord, de moment no hi ha hagut represàlies. Endavant Cerdanya aspira a mantenir l'hegemonia dels independentistes al consistori, per bé que en aquests comicis, i per primer cop, es presenta com a alternativa Solidaritat Catalana per la Independència, amb l'ànim d'esgarrapar algun vot que li permeti tenir representació municipal.
Al davant d'Endavant Cerdanya, els únics que sembla que poden oferir resistència i, fins i tot, presentar-se com a alternativa són els convergents, que ofereixen una cara nova, la d'Albert Piñeira. El dirigent nacionalista, president de la secció local del partit, està convençut que “després de vint anys de governs republicans els cerdans volen un canvi”, que ell s'ofereix a liderar. En qualsevol cas, però, CiU difícilment podrà, per ella mateixa i en solitari, invertir la situació, ja que els separen dels republicans dos escons. Només un acord amb els socialistes, sumat a una davallada de vots d'Endavant Cerdanya, els podria permetre governar. És clar que tant convergents com socialistes haurien de millorar els resultats. El PSC presenta també una persona nova com a cap de llista, Carles Olivé –metge com Carretero–, que ha tingut la difícil missió de reorganitzar el partit després que l'anterior cap de llista desertés per marxar amb Carretero a mig mandat. Olivé confia passar d'un a dos regidors, però no sembla una tasca fàcil.
Qui aspira com Santiago Adam (SI) a obtenir per primer cop representació municipal és el PP, que ha dipositat les esperances en una política experimentada, Anna Pallé, amb una trajectòria singular que l'ha portat des d'ERC fins als conservadors (tot i que encapçala la llista com a independent), passant per diverses plataformes d'independents. Ella assegura que als municipis les diferències ideològiques són mínimes, i que el més important és ser “al costat de la població” i resoldre-li els problemes. Diu que el PP li ha donat carta blanca per fer el programa.