Política

Bellmunt del Priorat

Cal Tarina, una família d'alcaldes

El cap de llista de l'única candidatura que es presenta a Bellmunt, Josep M. Torné (CiU), rellevarà a l'alcaldia la seva mare, Maria Secall, que havia tingut d'antecessor el seu marit, Joaquim Torné, alcalde durant setze anys

“La crítica al barés molt fàcil. Primer t'has de posar al capdavant i treballar per al poble”

Bellmunt del Priorat és un dels cinc municipis de la comarca on només s'ha presentat una llista, l'encapçalada pel convergent Josep M. Torné (Bellmunt del Priorat, 1968).

Amb la pròxima incorporació de Josep M. Torné a l'alcaldia, seran tres els membres d'una mateixa família arrelada al municipi i amb el sobrenom de Cal Tarina els que hauran estat al capdavant de l'Ajuntament, continuant la línia successòria al llarg de gairebé tres dècades. Primer va ocupar el càrrec el pare, Joaquim Torné, que va estar setze anys a l'alcaldia; després la mare, l'actual alcaldessa, Maria Secall, que després de dos mandats governant també de forma absoluta en els darrers vuit anys cedirà el lloc a un dels dos fills del matrimoni, el més gran, Josep M. Torné, tot i que assenyala que “tots dos estan capacitats”.

Entre les raons que han dut aquest lampista de professió a seguir els passos dels seus pares hi ha, sens dubte, el vincle amb la política local, i “dos cosins meus que són membres de la llista em van venir a buscar”, explica. Contràriament als rumors que corren pel poble, atribuïts al fet que pogués treure partit de la seva feina professional, Josep M. Torné diu que “més que beneficis” creu que tindrà “més maldecaps a l'hora d'haver de compaginar les dues tasques”. Afirma: “La crítica al bar és molt fàcil. Primer t'has de posar al capdavant i treballar per al poble”.

Impulsar el turisme al municipi amb la visita a les mines és un dels objectius clau del seu mandat. Creu que, a més de “continuar renovant i condicionant les mines, aquestes actuacions cal acompanyar-les d'una bona oferta de restauració per poder absorbir el volum de turistes que rep el municipi i que és d'uns onze mil visitants l'any”. Un altre tema important en el qual cal insistir, apunta, “és solucionar els problemes d'aparcament al municipi i arreglar les deficiències que presenta la depuradora d'aigües residuals”, per apaivagar les queixes dels veïns.

La seva mare i actual alcaldessa, Maria Secall, creu que ha arribat l'hora de retirar-se i de donar relleu als més joves. També ho deixarà el regidor Joan Pinyol, una de les persones de confiança del seu home quan governava i del qual ha rebut molt suport durant el mandat que està a punt de finalitzar.

La Teresa, a més d'ocupar el càrrec a l'alcaldia, durant el període de 2005-2007 va ser la presidenta del Consell Comarcal. El 2003 va agafar les regnes de l'Ajuntament de forma accidental, arran de la mort del seu home, Joaquim Torné, i tot i que en aquell moment “no era prou conscient”, explica, es va veure amb forces d'agafar el relleu per continuar la tasca del seu home, “que es va involucrar molt amb les mines”. A finals de juny s'inaugurarà la nova museïtzació, que disposa d'una nova recepció i nous espais expositius. “Serà una inauguració conjunta d'un consistori i l'altre”..., és una continuació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona