Política

Tot queda en família

La reforma de la llei electoral ha modificat el sistema de votació a Sant Jaume de Frontanyà i els 19 electors del poble més petit del país han d'elegir tres regidors en comptes de triar directament l'alcalde

Arran del canvi, al municipi s'han presentat fins a cinc candidats, entre els quals hi ha l'actual batlle, la seva dona i una altra parella

“Abans era macoperquè votàvem de manera diferent
i les paperetes, i fins i tot
els sobres, eren diferents”

Els dinou electors de Sant Jaume de Frontanyà (Berguedà) han hagut de rumiar més que mai quin candidat votaran avui, ja que el poble més petit de Catalunya afronta aquestes eleccions municipals com els comicis més plurals de la seva història. Les llistes són obertes i els votants podran escollir ni més ni menys que entre cinc candidats, dos dels quals es presenten sota les mateixes sigles. Hi ha, doncs, un candidat per cada quatre habitants del poble. Cal dir, però, que aquesta no és l'única peculiaritat de la contesa electoral a Sant Jaume. L'alcalde, Ramon Vilalta, repeteix com a candidat d'ERC i rivalitza amb la seva dona, Maria Pérez, l'alcaldable de CiU. Els dos candidats de Progrés Municipal (PM), Ivet Moncusí i Rubén Lladós, també són parella i veïns del poble. Fins i tot hi ha una candidata fantasma, María del Rocío Alcalá, del PP. Cap veí la coneix i, per això, és probable que no obtingui cap vot. Així doncs, malgrat la varietat, es pot dir que tot quedarà a casa.

El fet que s'hagin presentat quatre candidatures a Sant Jaume de Frontanyà no és casual. Fins ara, el poble –com la resta de municipis de menys de 100 habitants– s'ha regit pel sistema de consell obert, de manera que els electors sempre han votat directament l'alcalde, l'únic càrrec electe. Tots els veïns majors de 18 anys són consellers i tenen dret a veu i a vot en el ple, que es convoca cada tres mesos. “És el mateix que funcionar per una assemblea popular”, explica l'alcalde, que ocupa el càrrec des de fa vuit anys. Ara, la recent reforma de la llei electoral ha modificat el sistema de votació i avui els electors hauran d'escollir tres regidors, que després decidiran qui és el nou batlle. El canvi podria facilitar que algun candidat de fora del poble fos escollit i aquesta possibilitat ha animat altres veïns de Sant Jaume a presentar-se a les eleccions. “Què hem de fer aquí d'un regidor que sigui de Barcelona o de Lleida si, a més a més, no el coneixem?”, es pregunta Vilalta. L'alcalde, doncs, està encantat de competir amb la seva dona: “Ella m'ha ajudat molt des de darrere i, ja que ha canviat la llei, vam pensar que podria continuar-ho fent com a regidora; tots dos som nacionalistes, catalanistes i independentistes, l'única diferència és que jo sóc republicà i la meva dona no.” Vilalta també celebra que els dos candidats de PM –la marca blanca del PSC– decidissin presentar-se. "Els coneixem molt, són macos i intel·ligents, i tenen ganes de treballar pel poble”, explica. Davant un panorama electoral tan familiar, l'alcalde afronta la cita amb les urnes amb esportivitat: “Surtin els resultats que surtin, haurà guanyat el poble; diuen que vox populi, vox Dei [la veu del poble és la veu de Déu].”

Campanya sense mítings ni cartells

La nova situació ha provocat que a Sant Jaume s'hagi viscut amb nostàlgia el procés electoral. “El consell obert era un tret tradicional del poble més petit de Catalunya; abans era molt maco perquè votàvem de manera diferent als altres municipis i les paperetes, i fins i tot els sobres, eren diferents”, recorda l'alcalde. El canvi ha agafat tothom de sorpresa. “Sembla que hagin reformat la llei amb premeditació, nocturnitat i traïdoria”, manté Vilalta. Tot plegat ha desorientat una mica els veïns, que, fins ara, decidien en l'últim ple del mandat si volien que l'alcalde continués en el càrrec o no i, en cas afirmatiu, només havien de dipositar la seva papereta a l'urna el dia de les eleccions, que d'aquesta manera es convertien en un tràmit.

Aprofitant els dies de campanya, l'alcalde ha anat explicant als veïns com hauran de votar a partir d'avui. Els electors trobaran una única papereta amb totes les candidatures i tenen la possibilitat de marcar amb una creu el nom d'un o dos dels candidats. “Molta gent m'ha dit que em posaria les dues creus a mi i els he hagut d'aclarir que no ho facin perquè la papereta serà nul·la i no m'hauran fet cap favor”, explica Vilalta. De les 19 persones censades, és probable que dues no votin perquè no viuen al poble, entre les quals hi ha la filla de l'alcalde, que fa temps que és a l'Índia. En principi, doncs, els candidats es disputaran 17 vots i, per això, és important que els veïns no s'equivoquin. “Un vot més o menys pot canviar moltes coses; a vegades ve d'un vot, poder sortir escollit”, adverteix Vilalta, tot pensant en la candidata del PP. A Sant Jaume, on el tracte personal amb els alcaldables és més important que les sigles que representen, no cal fer més campanya que aquesta. No fan falta cartells ni actes polítics. “Jo encara no he començat la meva campanya i suposo que no hi haurà pas cap míting”, bromejava Vilalta la setmana passada. L'alcalde encara dubta si Sant Jaume funcionarà com la resta de municipis després de les eleccions o si podrà continuar funcionant amb el règim de consell obert. “Ens haurem d'acostumar a votar regidors; esperem que el canvi sigui pel bé de la democràcia”, conclou resignat.

19
persones
hi ha inscrites al padró municipal, que coincideix amb el cens electoral.
2
treballadors
té el consistori, l'alcalde –que fa dos anys que cobra– i la secretària. Els veïns ho fan tot i, un dia qualsevol, es pot trobar l'alcalde tallant herba o netejant el poble. Quan cal fer algun projecte, contracten un arquitecte de Berga.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna a dimarts la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona