Política

El PP reforça l'hegemonia en les ciutats valencianes

La dreta aconsegueix la majoria absoluta a Alacant, Castelló i València, on hi haurà regidors nacionalistes per primera vegada

Els socialistes perden feus tradicionals, com ara Gandia i Elx

Cap sorpresa a les grans capitals del País Valencià. Com si es tractara d'un guió ja escrit, els electors van tornar a atorgar la seua confiança al PP perquè continue governant amb clara majoria a les principals poblacions, a excepció feta de comptats localitats.

A València, la popular Rita Barberá va revalidar el seu càrrec per sisena vegada consecutiva amb el 52,45% dels vots, però amb un regidor menys: de 21 a 20. Els socialistes, encapçalats per Joan Calabuig, van viure un nou desastre electoral en perdre 3 regidors, i van passar dels 12 que van obtenir amb l'exministra Carme Alborch com a cap de cartell en els passats comicis, als 8 de la jornada d'ahir.

La sorpresa de la nit va arribar a través de la Coalició Compromís –integrada pels nacionalistes del Bloc–, amb Joan Ribó al capdavant, que es va convertir en la tercera força, al davant d'Esquerra Unida (EU), que hi torna després que fa quatre anys es va quedar a tan sols 800 vots d'aconseguir una acta de regidor.

A Castelló, el PP d'Alberto Fabra va aconseguir un regidor més, passant dels 14 anteriors a 15. El PSPV-PSOE, amb l'exrector de la Universitat de Castelló, Juan M. Calles com a candidat, van perdre tres regidors: de 12 a 9 representants. El Bloc va incrementar la representació: d'1 a 2 regidors.

A Alacant, la popular Sonia Castedo, imputada pel cas Brugal, va obtenir 18 regidors, enfront dels 8 del PSPV-PSOE. Els 2 d'EU i la sorprenent entrada d'UPyD amb 1 regidor van fer possible que es trencara el bipartidisme.

El PSPV-PSOE va viure una de les pitjors nits electorals de la seua història. A la derrota electoral a les capitals de les tres demarcacions es va sumar el fracàs de les candidatures en alguns dels seus bastions històrics, com ara Elx, Gandia i Vinaròs.

A Elx, el PP va aconseguir la majoria absoluta amb 14 regidors, 1 més que en 2007, suficient per a derrotar l'actual alcalde, el socialista Alejandro Soler. A Gandia el PP governarà en imposar-se amb 13 regidors a la suma del PSPV-PSOE i Compromís (12).

L'esquerra valenciana a penes sí va retenir localitats menors, com ara Morella, Burjassot i Quart de Poblet, i va recuperar algunes places importants en mans del PP, com ara Ontinyent i Alcoi.

LA FRASE

A València vivíem temps en blanc i negre amb el bipartidisme. Ara hi haurà participació
Joan Ribó
CANDIDAT DE cOMPROMÍS A ALCALDE DE valència

Una zaplanista, clau a Benidorm

Un dels interrogants de la nit electoral del País Valencià estava en conéixer què passaria al municipi de Benidorm. La població va viure la passada legislatura un dels episodis de transfuguisme més cridaners. Els socialistes van aconseguir l'alcaldia a través d'un trànsfuga popular. A això, es va sumar l'escissió interna del PP, amb la creació per part de l'exconsellera del govern de Francisco Camps, Gema Amor, del Centre Democràtic Liberal (CDL), formació que anit va aconseguir 3 regidors. Amor és afí a l'expresident de la Generalitat Valenciana, Eduardo Zaplana. Ara CDL tindrà la clau del govern de la ciutat, ja que el PP i el PSPV-PSOE han empatat a 11 regidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona