Política

MANUEL CIVERA

ALCALDE DE LES ALCUBLES

“El poble ha demostrat la seua maduresa democràtica”

Quaranta-sis vots han estat la diferència entre la majoria i l'oposició amb una participació que supera amb escreix la mitjana del País Valencià i que ha arribat al 93,05 %

Manuel Civera diu trobar-se molt satisfet amb el resultat obtés a les eleccions municipals del 22 de maig, que l'ha possibilitat continuar una legislatura més al capdavant de l'alcaldia d'aquest poble de la comarca dels Serrans.

Què sent un polític de poble quan rep el suport de la ciutadania?

Des del punt de vista humà resulta molt gratificant. Pensa que aquest fet et fa sentir-te reconegut i estimat pel conjunt de la ciutadania. Però al mateix temps, se sent una gran responsabilitat per no errar la confiança que han dipositat els teus conciutadans. És en eixe moment quan penses que has de bolcar tot el temps disponible per no trair la gent que et dóna suport.

Et sents sol a la comarca amb tant de canvi polític al voltant?

Doncs no; en realitat el que sent és una decepció sobre el que passa sociològicament als nostres pobles. Trobe que el que ha passat a alguns pobles de la nostra comarca, s'ha degut, en gran part, a la manca de pols polític del meu partit, però també s'ha de dir alt i clar, que hem viscut un moment molt complicat, degut a les influències de la política nacional i estatal.

Portar l'aeròdrom com a ensenya no és molt arriscat?

He considerat sempre, que és molt oportú fer tot el treball que hem fet darrerament, en favor d'aquesta infraestructura i per damunt de les consideracions obstruccionistes que sempre ha posat el Partit Popular, degut a interessos polítics partidistes i no en favor de les necessitats i el sentiment del poble. La gent ho ha entés i ho ha manifestat amb el seu vot, però a més d'això, he polsat opinions entre la ciutadania i, coincidim que, malgrat els tràmits complicats que té aquest projecte, estem decidits a tirar endavant perquè estic persuadit que originarà riquesa per al nostre poble.

Quina és la primera preocupació per a l'alcalde de les Alcubles?

La primera i principal és la creació d'ocupació al nostre poble. Estic capficat en fer veure que és possible sortir del clot i que cal reconvertir o falcar l'economia de l'agricultura de muntanya, amb altre tipus d'activitats. El final de l'anterior legislatura i l'inici d'aquesta, estem apostant molt per la formació de la dona, dels joves i dels treballadors no qualificats. En aquest sentit, amb la col·laboració de l'Escola d'Adults de Villar, també procurem atendre l'aspecte cultural i de formació bàsica de les persones que no van aconseguir la mínima titulació necessària.

Esta preocupat per la fuita de joves?

Sí, sí, clar que sí; estic preocupat perquè els joves marxen del poble, però també he de dir que els joves s'adapten molt a la circumstància i si trobrn estímul dins del seu ambient i els agrada viure al poble, ho fan sense cap dubte, perquè ara ja no hi ha distàncies, encara que la mobilitat deixe molt a desitjar. En aquest sentit, els pobles, per menuts que siguen han de poder donar el servei d'escoleta infantil de zero a tres anys, el menjador escolar, que les instal·lacions esportives i d'oci estiguen en condicions... això permet que les joves parelles puguen treballar fora del municipi, mentre veuen que els seus fills i filles estan atesos sense necessitat de desplaçar-se.

En l'acció política ha arribat a les Alcubles l'hora de la participació?

Pense que sí. Sempre he estat molt defensor de la participació. Des de ben jove que he aprés que la política o la fas o te la fan i que s'ha de donar la veu als ciutadans, perquè en cas contrari, la paraula esdevé en protesta i en crits. Ens trobem en època de participació i quan més oberta millor.

Necessiten més atenció els ajuntaments menuts?

No hi ha dubte. S'ha d'augmentar més la dotació econòmica a les administracions locals, degut a les responsabilitats que tenen i, posats a dir, veig amb bons ulls que els serveis duplicats que tenen les diputacions, es diluïsquen. S'ha de primar el consorci o l'agrupació de municipis per a resoldre problemes. Siga com siga, els ajuntaments necessiten més atenció i quan més menuts són, més desemparats ens trobem. S'ha d'arribar a dotar els ajuntaments a raó de tant per habitant i repartir allò que gestiona la diputació s'hauria de repartir directament a cada municipi.

Té trellat mantenir dues mancomunitats en la mateixa comarca?

No podem oblidar que hi ha un component identitari fort en aquestes qüestions. Actualment hi ha dues mancomunitats per a un territori que abraça 18 pobles i s'hauria d'estudiar la forma i manera de confluir. És més, jo sempre he defensat que ben bé podríem abraçar en aquesta organització mancomunada, les comarques de Camp de Túria, els Serrans i el Racó d'Ademús. S'ha de pensar però en consorcis per a coses més concretes. Això podria ser una solució.

Hi ha una fórmula alcublana per sortir de la crisi?

No, no. Jo pense que els alcublans han demostrat històricament, que poden superar la crisi de la mateixa manera que han sabut superar els moments més difícils de la seua història: compartint, treballant conjuntament i amb una enorme generositat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.