Política

Salvador Esteve promet una diputació austera i transparent

L'alcalde de Martorell es converteix en el primer president de CiU des de la recuperació de la democràcia, amb el suport del PP, el PSC i ERC

Defensa la llei òmnibus i la divisió territorial del país en vegueries

“Em comprometo a exercir la presidència de la Diputació de Barcelona amb transparència [...] i també amb austeritat”. L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve, és des d'ahir el primer president convergent de l'ens provincial, que havia estat encapçalat pel PSC des de la recuperació de la democràcia. Un relleu històric que ha estat possible gràcies al tomb municipalista del 22-M i al pacte de govern que CiU i el PP van tancar el juny passat. Esteve –l'únic candidat que aspirava a la presidència– va rebre el suport de la federació (la primera força amb 20 diputats) i del PP, però també del PSC i d'ERC, mentre que els quatre representants d'ICV-EUiA van votar en blanc. En total, van votar a favor de la investidura 47 dels 51 diputats electes (la majoria absoluta se situa en 26 vots).

El ple de constitució va començar quan passaven cinc minuts de les 12, després que una quinzena de funcionaris del centre assistencial Emili Mira i López de Santa Coloma rebessin els diputats amb xiulets i picant casseroles en protesta pel traspàs del centre de la Diputació a la Generalitat. Esteve va entrar a la sala de plens –abarrotada de familiars i autoritats– acompanyat del ja expresident de la Diputació, el socialista Antoni Fogué, de qui va destacar el “treball incansable, de respecte i consideració envers tothom, i de preocupació constant pel paper de la Diputació en la millora de la prestació dels serveis propis i dels ajuntaments”. Durant el seu discurs, ja com a president, Esteve va concretar les prioritats del nou equip de govern: el suport econòmic i l'assistència prioritària als municipis, la simplificació administrativa, la innovació i la millora permanent dels serveis locals, i l'afavoriment de les iniciatives econòmiques dels ciutadans. En aquest últim punt, el president va fer referència a la llei òmnibus, i es va mostrar convençut que ajudarà a donar “el màxim de velocitat a les idees dels emprenedors que vulguin crear un negoci o indústria”.

En un discurs ple de referències a un dels presidents més il·lustres de la Diputació, Enric Prat de la Riba, Esteve es va comprometre a fer “un exercici realista i mesurat de la política i a cercar “el consens i la concertació de manera permanent”. També va recordar el seu pas per l'Associació Catalana de Municipis –que ha presidit des del 2007– i la seva “defensa del municipalisme humanista”. Després de prendre possessió, Esteve es va referir a la divisió territorial de Catalunya i es va oferir a “iniciar un diàleg en profunditat per canviar les lleis territorials al nostre país”. “Com a nacionalista, sempre he sigut partidari de la divisió territorial en vegueries, però prèviament hi ha d'haver aquest diàleg, que ha de ser bàsicament territorial, però també polític”, va explicar.

Prefereixo parlar de la Diputació de Barcelona com a institució de confiança i suport municipal
Salvador Esteve
President de la Diputació
En uns moments difícils, caldrà que [tots els grups] siguem capaços d'obtenir grans acords, al servei de les persones

“Em posaré el sou que em guanyi”

“Si jo crec que cobro massa per la feina que faig, em posaré el sou que cregui que em guanyo, ho he fet sempre allà on he estat”. El nou president de la Diputació, Salvador Esteve, va fer ahir un elogi de l'austeritat, “com una virtut pública que cal segui i fomentar”, i va confirmar la voluntat del nou equip de govern d'aprimar l'estructura de l'ens i d'eliminar les “despeses supèrflues” que pugui tenir la Diputació.

Esteve va explicar que, en aquesta nova etapa, l'estructura de la diputació es reduirà de tretze a cinc àrees executives de govern, que es definiran durant el ple que se celebrarà el 26 de juliol per aprovar la nova organització de la Diputació, en què també es concretaran les persones que ocuparan les àrees respectives. El president només va confirmar que Alberto Fernández Díaz ocuparà la primera vicepresidència, després d'elogiar “la vàlua personal i política” del líder del PP a Barcelona. Esteve va afegir-hi que els actuals 48 càrrecs de confiança que tenen els grups polítics representats a l'ens es reduiran a 45. Fernández Díaz, per la seva banda, va considerar que la Diputació ha de ser “el contrafort dels ajuntaments”, i va destacar que guanyarà “eficiència i agilitat” amb la simplificació de l'estructura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Eleccions europees

El CIS dona al PSOE la victòria a l'Estat espanyol

guerra a gaza

El gabinet de guerra israelià ordena reprendre les negociacions

barcelona
Política

L’oposició acusa Marín d’abandonar l’Hospitalet en el seu pitjor moment

L’Hospitalet de Llobregat
tribunals

El jutge pregunta les acusacions si cal ordenar la detenció dels qui no van declarar pel Tsunami

barcelona
nova caledònia

Macron fa una crida a la calma en la reunió amb els líders canacs

barcelona
política

Cid esmena Asens i situa al Hard Rock com a “element central de la negociació”

barcelona
àsia

Pequín inicia exercicis militars prop de Taiwan com a "càstig" contra el nou president

barcelona
Joaquim Albert
Cap de l’oposició a Malgrat de Mar (ERC)

“Els serveis no estan a l’alçada del que mereix la ciutadania”

Malgrat de Mar

Nogueras fa aterrar Sánchez

Madrid