Política

Les vicepresidències assumides per CiU i el PP seran executives

L'oposició (PSC, ICV-EUiA i ERC) ofereix col·laboració al president perquè és home de consens

Ecosocialistes i republicans, crítics amb el pacte CiU-PP

Ja fa algunes setmanes que diputats del PP i CiU estan treballant en els despatxos de la Diputació remenant papers i posant-se al dia dels principals temes que hauran d'assumir a partir del dia 26, quan en el pròxim ple de la Diputació es doni compte del cartipàs. Tot i que falten per enllestir alguns serrells de l'organigrama, el que CiU i el PP tenen clar és que vénen a treballar, i així ho han volgut plasmar en els òrgans de govern que, a diferència del mandat anterior, tindran caràcter executiu a través de les vicepresidències. El PSC, en canvi, rep la vicepresidència cinquena, de caràcter merament institucional, que serà per a l'expresident Antoni Fogué.

La primera vicepresidència l'assumirà el ja diputat Alberto Fernàndez Díaz (PP), que s'encarregarà de Promoció i Desenvolupament Econòmic. Els populars també obtenen la tercera vicepresidència, en mans de Josep Llobet, que assumeix Territori i Sostenibilitat. Amb aquestes àrees el PP vol exercir el poder en la gestió governamental, encara que només sigui a través, a hores d'ara, de la Diputació de Barcelona, que li han atorgat els resultats electorals. El president, Salvador Esteve, va tenir també paraules d'elogi per als representants del PP, als quals va assegurar que coneix bé, i es va mostrar esperançat d'aconseguir una bona tasca de govern.

Les paraules “consens, diàleg i treball” no van ser propietat únicament dels grups que formaran govern a la Diputació. Els partits de l'oposició van elogiar prou la persona de Salvador Esteve pel seu tarannà i la seva vocació municipalista i dialogant. Va ser en aquest sentit que la majoria de grups van votar a favor de la candidatura d'Esteve com a president; ICV-EUiA en va ser l'excepció i va optar per votar en blanc a causa de l'acord entre CiU i el PP per governar plegats. Un acord que també va criticar ERC. El diputat i portaveu republicà, Jordi Portabella, considera que la força més votada té dret a governar, però va dir: “Ja s'ho trobarà, amb les aliances que faci.” Josep Mayoral, portaveu del grup del PSC, va admetre que la pèrdua de la Diputació després de 32 anys “ha estat dolorós”, malgrat que continuen sent “la força més votada a la demarcació de Barcelona”. Però va afegir: “Volem començar en positiu amb un president amb el màxim suport possible.”

Farem una oposició constructiva però ja s'ho farà [amb referència a CiU], amb els pactes que faci
Jordi Portabella
Portaveu d'ERC a la diputació
La pèrdua de la Diputació és dolorosa però continuem sent la força més votada a la demarcació
Josep Mayoral
portaveu del PSC a la diputació
Ens preocupa el retrocés per al municipalisme que pot representar el pacte CiU-PP
Arnau Funes
portaveu d'ICV-EuiA a la diputació

Dos alcaldes de CiU, vicepresidents

CiU aposta fort pels seus alcaldes i n'ha escollit tres per formar el màxim òrgan de govern de la Diputació de Barcelona. L'alcalde de Martorell, Salvador Esteve (CiU), va ser nomenat ahir president de la Diputació de Barcelona i en el pròxim ple es donaran a conèixer la resta de vicepresidències que assumirà CiU. La segona vicepresidència l'assumirà molt probablement l'alcalde de Cercs (Berguedà), Ferran Civil, d'Unió. La quarta vicepresidència l'obté l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental), Mercè Conesa. S'encarregaran dels serveis d'atenció a les persones, coneixement i noves tecnologies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.