L'Ajuntament de Cunit es proposa reduir un 15% la despesa en personal
L'alcaldessa, Montserrat Carreras, estima que hauran de passar entre quatre i set anys per poder reconduir la situació de caos econòmic del consistori
L'Ajuntament de Cunit ha començat a aplicar mesures d'estalvi per poder sortir de la situació pròxima a la ruïna econòmica en què es va veure abocat els últims anys. El nou govern, liderat per la convergent Montserrat Carreras, elaborarà, juntament amb la Diputació, una valoració de llocs de treball amb l'objectiu de reduir entre un 10 i un 15% la despesa en personal. “Quantificarem el sou de cada treballador i haurem de reduir el còmput d'hores extres i alguns complements”, detalla l'alcaldessa, que considera un disbarat que la directora de la biblioteca de Cunit cobri 70.000 euros, “més que la cap de biblioteques de Catalunya”. L'Ajuntament de Cunit té una plantilla de dos-cents treballadors, dels quals més de noranta són eventuals, i una depesa quantificada en nou milions d'euros en personal, però Montserrat Carreras ja ha deixat clar que no es pot prescindir de la gent “perquè molts dels serveis que dóna l'Ajuntament són a través dels treballadors”.
Mentrestant, Cunit ja ha reduït a la meitat el pressupost de la festa major, ha anul·lat diverses subscripcions a la premsa escrita, buscarà patrocinadors perquè el festival Electrofaro tingui un cost zero i ha anul·lat altres produccions musicals. També ha deixat d'imprimir molta documentació, renegociarà el contracte amb Creu Roja i prescindirà del capítol dedicat a la publicitat. El nou govern, que ha reduït el sou dels seus regidors i ha eliminat dos càrrecs de confiança, tampoc ha renovat el contracte a tres dels seus treballadors. L'alcaldessa ha optat per no reparar el sistema d'aire condicionat, fet malbé des del mes de maig, i ella mateixa ha decidit donar exemple prescindint de la refrigeració al seu despatx.
L'Ajuntament de Cunit necessita reduir cinc milions d'euros del seu pressupost, i per assolir aquest objectiu tampoc no descarta tancar serveis i haver de renegociar contractes amb les empreses de més envergadura.
Una d'aquestes renegociacions podria ser amb l'empresa que ofereix el Casal de Joves, perquè a partir d'ara “tots els serveis seran posats damunt la taula i decidirem si són prioritaris o no. Hem de ser valents per retallar tot el que cal retallar”, afirma l'alcaldessa. Carreras és conscient que aquest és un camí de llarg recorregut: “El pla de viabilitat no solucionarà els nostres problemes en un any, sinó que n'hauran de passar entre quatre i set per posar-nos al dia”, conclou.
LA FRASE
LA XIFRA
Cobles, el Liceu i la piscina, entre els impagats
L'Ajuntament de Cunit acumula desenes de factures sense pagar amb un deute de gairebé 16 milions d'euros. Més de la meitat de cobles sardanistes de Catalunya figuren en la llista d'impagats, com també el complex de la piscina, al qual deuen 1,2 milions. “Haurem de buscar línies de finançament a través de l'ICO i amb la col·laboració de la Generalitat”, apunta l'alcaldessa, Montserrat Carreras. La situació d'impagament del consistori posa en perill la continuïtat de serveis com ara l'escola de música, que gestiona l'Institut del Liceu i al qual l'Ajuntament deu 200.000 euros dels últims dos cursos. “Encara no hem pogut fer cap matrícula”, alerta l'alcaldessa, que no sap si l'escola podrà oferir l'oferta formativa a la seva seixantena d'alumnes.