Sous arreglats
Els polítics gironins s'han congelat o abaixat els sous i cobren de mitjana entre 35.000 i 50.000 euros bruts. En el cas dels alcaldes que també cobren de la Diputació, el salari varia a l'alça
Els polítics gironins han congelat, en general, els seus sous. També és cert que sobresurten retribucions de poc més de 90.000 euros, però és perquè hi afegeixen les assistències a la Diputació, com és el cas dels alcaldes de Forallac i Olot, per posar dos exemple a l'alça. La resta d'alcaldes perceben, sempre en diners bruts anuals i deixant de banda assistències a òrgans de govern, entre 35.000 i 50.000 euros. És cert que hi ha excepcions a l'alça, com ara el cas de l'alcalde de Calonge, amb 62.000 euros. On hi ha hagut un cop de timó clar ha estat a la Diputació de Girona. Fixem-nos amb el sou del president: l'anterior, Enric Vilert (ERC), cobrava 90.160 euros i l'actual, Jaume Torramadé (CiU), 79.000, que, a més, renuncia al sou d'alcalde. Amb tot, només 5 dels 27 alcaldes que la formen s'han quedat amb un dels dos sous. Aquesta tònica també s'ha mantingut al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats. Al Parlament, per exemple, les retribucions dels diputats es van congelar el 2008 i, des de l'1 de juny del 2010 fins ara s'han reduït un 15% per als membres de la mesa i els presidents dels grups parlamentaris, un 10% per als portaveus dels grups i un 8% per a la resta de diputats. Si ens fixem, a tall d'exemple, amb el que percep Enric Millo, únic parlamentari gironí del PP, veurem que pot tenir una assignació bruta anual com a portaveu del grup dels populars de 39.328 euros i un complement d'aquest càrrec de 39.442 euros. A part, les dietes. La resta de parlamentaris, com és el cas dels alcaldes de Figueres i Girona, Santi Vila i Carles Puigdemont, respectivament, ambdós diputats de CiU, o el diputat al Congrés, Juli Fernández, alcalde de Palafrugell (PSC), la llei d'entrada els impedeix cobrar els dos sous i opten per renunciar al sou d'alcalde, però poden sumar retribució per les assistències als òrgans de govern municipals. També és cert que alguns, diputats o regidors, donen part del seu sou al partit. Si ens centrem novament en la Diputació, veurem que la suma compta: Josep Sala, alcalde de Forallac, un municipi de 1.749 habitants, percep 51.546 euros bruts anuals (més que l'alcaldessa de Palamós, una població de 18.000 habitants); més 40.000 euros per ser membre de la Diputació de Girona, és a dir, 91.546 euros bruts.
Plens i comissions
Una altra cosa són les retribucions pels òrgans de govern dels ajuntaments. Al govern de Figueres, per exemple, 9 regidors cobren per assistències i 4 tenen dedicacions parcials de mitja jornada. En tres dels quatre casos, la retribució és de 31.668 euros. Les xifres establertes i aprovades són: per assistència a les juntes de govern, 228 euros; a comissions informatives, 180 euros; per assistència als plens, 270 euros, i a la junta de portaveus, 500 euros. Això varia en cada consistori. A Vilafant, per assistència a les comissions de govern i al ple es perceben 95 euros, i la comissió informativa, les meses de contractació i altres òrgans col·legiats costen 66,5 euros. Un altre cas: a Platja d'Aro, la primera tinenta d'alcalde cobra per assistències, però el més curiós és que a final d'any obté gairebé el mateix que l'alcalde.
Cinc diputats han renunciat al sou d'alcalde
La Diputació de Girona aposta per reduir despeses en sous i càrrecs i, en el procés i de moment, cinc diputats han optat per renunciar al sou d'alcalde
EL PuntLa decisió de l'alcalde de la Bisbal, Lluís Sais (ERC), de fer públic que renunciava al sou d'alcalde i dir que es quedava amb el que té a la Diputació de Girona va posar sobre la taula un tema delicat: la duplicitat de sous amb unes quantitats notablement llamineres. De moment, Sais no s'ha quedat sol i ja veurem si més alcaldes ho fan. L'han seguit, si no ho tenien previst ja, el president de la Diputació i alcalde de Salt, Jaume Torremadé (CiU), l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer (CiU), el de Riudarenes, Jordi Gironès(PSC), i el de Sarrià, Roger Torrent (ERC). A la Diputació, tret de les dedicions específiques, es cobra per assistències. I és que les circumstàncies obliguen i ara mateix alguns alcaldes, siguin diputats o no, ja han dit que es rebaixaran el sou.
Estalvi
Com es veu, és en les retribucions que la Diputació ha apostat fort. Amb el nou cartipàs s'haurà de concretar un estalvi de 2,5 milions d'euros i una reducció del 21% de la despesa destinada a càrrecs polítics i eventuals en relació amb el darrer mandat. I si ens fixem específicament en els càrrecs, l'estalvi en diners serà de mig milió d'euros. Amb tot, aquest procés ja es va iniciar el 2010, amb una reducció del 8% del sou del càrrecs públics i d'un 80% pel que fa a les dietes. (Aquestes informacions han estat elaborades per Joan Trillas, Oriol Mas, Joan Puntí, Dani Vilà, Albert Vilar, Ramon Estéban, Mar Vicente, Nuri Forns i Josep Maria Sebastian).