El TSJC diu que el govern ha de respondre només als casos denunciats
El president del tribunal, Ángel Gimeno, creu que “se n'ha fet un gra massa” amb la interlocutòria que emplaça la Generalitat ha instaurar abans de dos mesos el castellà com a llengua vehicular
Considera que “no té cap lògica que un pare posi en discussió la política lingüística” de Catalunya
El president del TSJC, Miguel Ángel Gimeno, creu que “se n'ha fet un gra massa” sobre la interlocutòria que emplaça la Generalitat a instaurar abans de dos mesos el castellà com a llengua vehicular a les escoles, i que la resolució s'ha d'interpretar “només en els casos concrets” denunciats.
En declaracions a RAC1, el president de l'alt tribunal català assegura que “la interlocutòria, malgrat que és un tema molt sensible, no donava peu a fer una interpretació tan crítica ni tan dramàtica”.
“Que el castellà ha de ser llengua vehicular ho diu el Tribunal Constitucional, però la manera d'impartir-ho dependrà de la Generalitat”, ha dit Gimeno, que ha reconegut que és un “error” que en la interlocutòria s'hagi escrit “Generalidad” en comptes de Generalitat, nom de la institució de govern de Catalunya.
Sobre la polèmica generada per l'acte, el president del TSJC ha afirmat que es tracta d'“un debat jurídic, amb una sentència sobre una demanda d'uns determinats pares i un dret subjectiu. S'han extrapolat perquè els termes són de caràcter general”.
Segons Gimeno, la polèmica “es pot resoldre” encara que apunta que serà el Tribunal Suprem qui tindrà l'última decisió.
Respecte al recurs que la Generalitat presentarà a l'acte, el magistrat ha assenyalat que no tindrà “efecte suspensiu” i que dependrà del tribunal que s'hagi de garantir la llengua vehicular en castellà d'aquí a dos mesos.
“Sé la importància que té la llengua a Catalunya. Respon a una realitat que és així. L'Estatut avala la realitat lingüística, però els tribunals diuen que el castellà també ha de ser vehicular. Interpreto que la interlocutòria té un caràcter general i per tant s'ha d'interpretar només en els casos concrets”, ha reflexionat Gimeno.
El president del TSJC, que ha manifestat el seu desig de “mantenir un caràcter neutral”, ha subratllat que “un pare posi en discussió la política lingüística no té cap lògica” i ha recordat que “quan hem de dictar sentències sempre hi ha campanyes d'una manera o d'una altra”.