Política

ICV-EUiA vol “barrar el pas” a la privatització de la sanitat

Coscubiela assegura que presentarà una iniciativa legislativa al Congrés perquè assegura que la sanitat pública és sostenible

Acusa CiU i PP de voler aprofitar la crisi per “afavorir les assegurances privades”

ICV-EUiA presentarà una iniciativa legislativa (IL) al Congrés per “barrar el pas” a la privatització de la sanitat. Així ho ha assegurat aquest divendres des de Cerdanyola del Vallès el cap de llista de la formació ecosocialista, Joan Coscubiela, qui ha defensat que el sistema públic sanitari català i espanyol són “sostenibles” i ha acusat CiU i PP de voler “aprofitar la crisi econòmica” per “afavorir les assegurances privades”. Coscubiela ha argumentat que la despesa en sanitat a Catalunya és un 70% inferior a la mitjana de la Unió Europea i que “només que es sanegés clarament el frau fiscal, l'economia submergida o els capitals especulatius” hi hauria recursos fins i tot per ampliar el servei.

Coscubiela ha al·legat que els arguments que donen CiU i PP per retallar la sanitat són “absolutament falsos” i ha assegurat que a Catalunya es dedica “el 5,85% del PIB en sanitat pública”, mentre que al conjunt de l'estat espanyol la xifra és d'un 6,7% i a la resta de la Unió Europea, un 7,4%. El líder ecosocialista ha negat també que el sistema sigui ineficient, ja que en els darrers anys, tot i l'increment de la població, ha seguit sent eficient “gràcies sobretot als professionals” de la salut.

En canvi, ha assegurat Coscubiela, “aquells models sanitaris que més gasten en salut són els privatitzats”, perquè “les assegurances privades apliquen les regles dels mercats”. És el cas, ha afirmat, dels Estats Units, on l'assistència sanitària suposa un 14,5% del PIB. “Les retallades provoquen desatenció, llistes d'espera, caiguda de la qualitat assistencial i, a més, a Catalunya, provoquen més atur”, ha subratllat el candidat, que assegura que el model català és sostenible. Davant d'aquests arguments, el cap de llista d'ICV-EUiA emplaça la resta de candidats, i especialment Josep Antoni Duran i Lleida i Jorge Fernández Díaz, a fer un debat monogràfic sobre la sanitat.

Coscubiela ha triat Cerdanyola del Vallès per criticar les “retallades de CiU i PP” a la sanitat pública, ja que el Vallès Occidental és “una comarca que no ha callat davant les restriccions de la salut pública”, ha recordat Marta Ribas, regidora d'ICV-EUiA a Rubí. Inicialment, l'acte s'havia de fer a davant del CAP de Serraparera, on han tancat el servei d'urgències nocturn, però la pluja ha obligat a traslladar-lo a l'espai Enric Granados.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.