Política

POLÍTICA

Els partits, dividits per fer un gran pacte a la gironina

CiU, ERC i PP avalen un pacte per defensar els dèficits gironins, però amb notables divergències de fons

El PSC defensa que ja es pot fer al Congrés i ICV discrepa en temes d'infraestructures

Un gran pacte, de mínims o de màxims, per defensar davant del govern de l'Estat les mancances de les comarques gironines, principalment en infraestructures, sembla, ara mateix, més inviable que mai. Aquest és un tema, o proposta, que no és nou i que ja es va posar sobre la taula en l'última campanya electoral per les generals. També fins i tot ha estat plantejada per la FOEG, que volia fer un front comú, en aquest cas per l'N-II. D'aquí en pengen més temes, com ara la gestió de l'aeroport Girona-Costa Brava. És cert que CiU, ERC i, fins i tot, el PP ho veuen possible, però en el fons les divergències són notables, per no dir insalvables. El PSC, per la seva banda, destaca que al Congrés ja disposa dels mecanismes per fer-ho: “Què s'ha de fer? –es pregunta Àlex Sáez, diputat del PSC per Girona– Un front comú d'oposició? Un front de tots els partits? Amb les divergències que tenim? Penso que al Congrés ja tenim els mecanismes per fer-ho i per arribar a acords”, sosté.

Per ICV-EUiA, el pacte és ja totalment inviable: “Nosaltres estem totalment en contra de polítiques que no passen per potenciar el tren convencional o el transport de mercaderies”, destaca Joan Boada, diputat al Parlament, i afegeix: “Aquest pacte també ha d'incorporar, a banda de l'N-II, temes com ara les retallades socials?”, es pregunta. I, pel PP, només pot ser assumible si es té en compte la situació econòmica: “Sí, sempre que tothom sigui conscient de les disponibilitats pressupostàries que tenim ara mateix. A més, quan en vuit anys no s'ha fet res en molts temes, no es pot demanar fer-ho en quatre anys”, destaca Concepció Veray, diputada a Madrid pel PP. La diputada popular també veu pot creïble arribar a un acord quan, per exemple, i segons Veray, ERC fa esmenes per valor de més de 100 milions d'euros per l'N-II. CiU, per la seva part, ho ha intentat de totes les maneres possibles, com ara amb el document que es va impulsar en campanya amb les cambres de comerç en relació amb l'N-II: “Nosaltres estem tips de presentar-ho i demanar-ho. Però fa la sensació que si és un partit que fa l'oferiment, la resta no hi voldran participar”, destaca Joan Bagué, senador per CiU.

Per la diputada d'ERC, Teresa Jordà, aquesta és una gran oportunitat perduda: “Ho hem reclamat de totes les maneres possibles, sense èxit”, es lamenta.

ENCARA ÉS VIABLE UN GRAN ACORD PER A LES COMARQUES GIRONINES?

Ens fa la sensació que si és un partit que fa l'oferiment, la resta no hi voldran participar
Joan Bagué
Senador per CiU A madrid
Sí, sempre que tothom tingui clar quines són les disponibilitats pressupostàries
Concepció Veray
Diputada del PP PER GIRONA
Penso que al Congrés ja tenim els mecanismes per fer-ho i per arribar a acords
Àlex Sáez
Diputat pel PSC per girona
Nosaltres ho hem reclamat de totes les maneres possibles, sense èxit. És, doncs, l'oportunitat perduda
Teresa Jordà
Diputada d'ERC per girona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.