Política

Un suposat cas de corrupció urbanística sacseja el PSC

L'alcalde de Sabadell i 37 persones més, inclosos empresaris, imputats en un cas de suborns

Un empresari ho va denunciar i es van intervenir telèfons

Un nou cas de suposada corrupció politicoempresarial, aquest cop del PSC, va esclatar ahir mentre tots els partits feien estratègies sobre el nou govern de Catalunya. El titular del jutjat d'instrucció número 1 de Sabadell va ordenar a la unitat adscrita de la divisió d'investigació criminal dels Mossos l'entrada i el registre de l'ajuntament de Sabadell i dependències municipals, així com d'una quarantena d'empreses i quinze domicilis per trobar proves documentals sobre aquesta suposada trama de corrupció urbanística.

El resultat del denominat cas Mercuri, que està sota secret de sumari, és: l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, imputat, així com 37 persones més, entre elles el cap de la policia local del municipi vallesana, funcionaris i empresaris, i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, la socialista María Elena Pérez. El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, també és investigat, tot i que la seva imputació la decidirà el Tribunal Suprem, en ser aforat pel fet de tenir l'acta de diputat al Congrés. El jutge també ha d'aclarir la implicació o no de la tinenta d'alcalde d'Economia de Sabadell, Montserrat Capdevila (PSC), el despatx de la qual es va escorcollar, perquè en ser diputada electa al Parlament també és aforada, i, en aquest cas, hauria de ser imputada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), si hi veu indicis de delicte.

Els escorcolls i detencions es va aturar fins passades les eleccions catalanes per no crear sospites d' ingerència judicial en la política, com és habitual. Per exemple, tampoc no s'ha informat ni s'han fet noves diligències d'altres processos judicials en marxa contra altres partits catalans, malgrat la ingerència d'un diari espanyol en el cas Palau.

La investigació del cas Mercuri es va iniciar l'any 2010 després que un particular denunciés que l'exregidor del PP sabadellenc Jordi Soriano li demanava comissions a canvi d'adjudicar-li alguna obra o servei públic. Arran d'aquesta denúncia, el jutge va autoritzar escoltes telefòniques que han posat al descobert aquesta trama. El fiscal anticorrupció delegat a Catalunya, Fernando Bermejo, present en l'escorcoll del consistori d'ahir, ha coordinat la investigació.

La fiscalia anticorrupció, amb seu a Madrid, en un comunicat, assegurava ahir: “La trama organitzada a l'Ajuntament de Sabadell se centrava en l'exigència de constituir, com a condició sine qua non per accedir amb avantatge a les adjudicacions de contractació pública, un dipòsit previ mínim de 120.000 euros, quantitat que podria variar en funció del pressupost de la construcció a oferir, i aquest dipòsit inicial es destinaria a un fons perdut que finalment es repartia entre els polítics i funcionaris involucrats en els fets, així com en el pacte implícit i aparaulat d'un 3% en diner negre, un cop acabada l'obra, sobre el total del pressupost final.” Hi afegeix que “ aquest diner negre acabava en un despatx d'advocats” i que davant l'actual estat de les investigacions “es desconeix si aquest diner era col·locat en comptes legals, si es repartia o es blanquejava”.

Set delictes

Davant aquests greus indicis, s'assegura que els detinguts i imputats podrien haver incorregut en un o distints delictes. La fiscalia n'enumera set: prevaricació, suborn, tràfic d'influències, falsificació documental, infidelitat en la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionari públic, i omissió del deure d'impedir delictes o de promoure'n la persecució.

L'escorcoll de l'ajuntament i altres dependències municipals –iniciada cap a les vuit del matí per agents vestits de paisà– va despertar la curiositat dels ciutadans, que es van aplegar a la plaça Santa Rosa. Alguns, fins i tot, van brindar amb cava en conèixer la imputació de l'històric alcalde vallesà.

El jutge de Sabadell no va voler revelar la llista de persones detingudes i imputades, ni quines operacions urbanístiques estan sota sospita, perquè la investigació és secreta. El magistrat, però, va per feina i té previst prendre declaració als implicats els pròxims dies –fins i tot es parla d'aquest cap de setmana–. Bustos ja va avançar que està citat per anar-hi dissabte. Com que la causa està sota secret de sumari, els encausats no sabran el material incriminatori, fet pel qual es poden acollir al dret a no declarar.

LA FRASE

La trama de l'Ajuntament de Sabadell exigia un dipòsit de 120.000 euros per accedir a les adjudicacions
Fiscalia anticorrupció

LA XIFRA

3
per cent
del total de l'obra pública adjudicada es cobrava en diner negre, que acabava en un despatx d'advocats.

El robatori d'un dossier a la seu d'ICV, detonant

Una part de la investigació del cas Mercuri parteix d'un misteriós robatori a la seu sabadellenca d'ICV, el gener del 2010. El lladre o lladres se'n van endur dues torres d'ordinador i documents de la caixa forta, però tenien claus, motiu pel qual la nova direcció ecosocialista sospitava d'algun dels anteriors dirigents que havien abandonat el partit després del viratge de l'anterior discurs pactista a una línia de dura oposició als socialistes sabadellencs.

El furt va ser denunciat als Mossos d'Esquadra el 25 de gener d'aquell any, però la presidenta d'ICV, Carme Garcia, també va esmentar la circumstància que l'assalt a la seu del carrer Picañol es produís la nit posterior a la reunió amb un empresari local que els havia aportat un dossier sobre la manera de procedir de la suposada trama de cobrament de comissions. El cos policial els va recomanar que lliuressin els documents a la fiscalia anticorrupció, que hi podria haver incorporat denúncies d'altres empresaris locals que en els darrers anys s'han personat davant l'òrgan.

El 2007, a pocs dies dels comicis municipals, ICV ja havia posat sobre la taula l'adjudicació de l'obra d'un bloc d'habitatges socials a ESA, empresa participada per socis de Melquíades Garrido, l'oncle de Bustos. Garrido participava en el consell de l'empresa municipal Vimusa en representació del Gremi de Constructors de Sabadell, i mesos després va cessar com a vocal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona