El PSC suspèn el secretari d'organització, investigat
Daniel Fernández, diputat a Madrid, hauria d'anar a declarar al Suprem per la seva condició d'aforat
El motiu és una conversa telefònica amb l'alcaldessa de Montcada sobre un contracte laboral
La investigació d'una suposada trama urbanística a Sabadell hauria afectat de retruc el secretari d'organització i cap de campanya del PSC, Daniel Fernández, segons li van notificar ahir a la tarda els Mossos d'Esquadra en una accidentada trobada a la seu del partit, al carrer Nicaragua.
Fernández, que també és diputat al Congrés, hauria de declarar al Tribunal Suprem per la seva condició d'aforat. En saber la notícia, el dirigent socialista va posar el càrrec a disposició del partit, la qual cosa va ser acceptada de manera temporal pel primer secretari, Pere Navarro, després d'una trobada entre tots dos tan bon punt es va confirmar la notícia.
L'anunci dels fets es va produir a les cinc de la tarda, minuts abans que Fernández comparegués davant dels mitjans de comunicació per informar que la direcció del partit havia acceptat la suspensió temporal de l'alcalde Manuel Bustos com a secretari d'acció municipal del PSC, per la seva imputació en la trama urbanística de Sabadell. Llavors, dos policies de paisà van entrar a la seu davant l'expectació dels mitjans per notificar a Fernández que s'havia de posar en contacte amb el cap de la investigació. Abans de fer-ho, Fernández va poder realitzar la roda de premsa prevista, en què va confirmar que, en aquell moment, no tenia informació sobre una imputació que ja circulava per alguns mitjans. En cas que és confirmés la seva imputació, Fernández va avançar llavors que també posaria el càrrec a disposició del partit, tal com estableix el codi ètic del PSC.
Quinze minuts més tard, i després de passar per comissaria, Fernández va confirmar que se li havia comunicat la seva implicació en una investigació per un delicte de trafic d'influències i que ja rebria notícies del Suprem. A les 6 de la tarda, Pere Navarro va arribar des de Terrassa a la seu del carrer Nicaragua per tractar el tema i acceptar la suspensió temporal de Fernández com a secretari d'organització.
Tot i que el jutge ha ordenat el secret de sumari, ahir s'assenyalava que una de les causes de la investigació podria estar relacionada amb una conversa telefònica entre el secretari d'organització i l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Helena Pérez, imputada en la trama. Aquesta última hauria rebut la petició de Fernández de contractar una tercera persona. Els Mossos van escorcollar tot just ahir l'ajuntament d'aquesta població vallesana, d'on es van endur un expedient no urbanístic.
Fernández era el número sis de les llistes del PSC i haurà de prendre possessió de l'acta de diputat quan es constitueixi el nou Parlament d'aquí a tres setmanes com a màxim. El dirigent exercirà aquest càrrec públic, igual que Bustos l'alcaldia de Sabadell, si no és que acaben sent inculpats judicialment, cosa que no s'ha produït, hi afegia Fernández.
Reaccions en cadena
Al migdia, i mentre des del govern català s'apel·lava a la presumpció d'innocència, el PP ja demanava la dimissió de Bustos dels càrrecs d'alcalde i de president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), una petició a la qual es va adherir Ciutadans. Més tard, ERC va anar més enllà quan va exigir al PSC la destitució immediata de tots els càrrecs imputats en relació amb la trama. També hi va haver algunes mostres de suport. L'alcalde de Lleida, el socialista Àngel Ros, es va mostrar convençut de l'honestedat de Fernández i Bustos.
“Estic tranquil”, diu el dirigent
El secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, va assegurar, davant dels mitjans de comunicació, que estava “tranquil” i amb la “certesa de no haver comès cap tipus de delicte”, hi afegia. Fernández, que en un primer moment havia de comparèixer per informar sobre la situació de l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va defensar el seu company de files. “Des de la convicció que el procediment obert determinarà la plena innocència de l'alcalde de Sabadell”, explicava Fernández, el partit acceptava la decisió de l'edil de deixar els càrrecs per dedicar-se a la seva defensa. El cap d'organització també destacava que les intervencions de tots dos dirigents obeïa a la voluntat d'actuar amb transparència.