Política

Mentre era regidor, Soriano assessorava la funerària

Els amos de Torra declaren que els “va recomanar” Constresnius per fer obres al cementiri de Sabadell, però que no van pagar cap suborn

Els primers càrrecs polítics municipals se sotmeten a l'interrogatori

La concessió del cementiri municipal de Sabadell a la funerària Torra i la suposada vinculació i “recomanacions” de l'exregidor Jordi Soriano perquè confiessin les obres de millora a Constresnius es van situat al centre de les declaracions dels imputats del cas Mercuri. El gerent de Funerària Torra, Xavier Pons, i l'apoderat de l'empresa, Alfonso Izard, van protagonitzar ahir dues llargues compareixences davant el jutge i el fiscal anticorrupció, que van concloure entrada la tarda. Inicialment estava previst que acabessin abans de les 13 h.

L'advocat de Pons i Izard, Jordi Pina, va negar que els seus clients haguessin lliurat cap suborn a Soriano o n'haguessin rebut cap. Ni abans que els adjudiquessin la concessió del cementiri ni després, durant l'adjudicació del paquet d'obres previst pel pla director municipal. Tot i això, el lletrat –el mateix que defensa Jordi Montull en el cas Palau– va explicar a Europa Press que els seus clients havien admès que Soriano els “va recomanar” que contractessin Constresnius. Així ho van fer, amb l'adjudicació d'obres per 1,6 milions, i ara els dos socis de la constructora estan en llibertat amb càrrecs. Els treballs encara no han conclòs i, segons sembla, Torra voldria rescindir el contracte perquè van amb retard.

La minuta de l'edil

El fiscal Fernando Bermejo, però, ha constatat que Soriano va cobrar una minuta de la funerària durant el seu darrer mandat com a portaveu del PP (2007-2011). En concret li van retribuir les tasques d'assessorament administratiu per preparar l'oferta amb què es van adjudicar la concessió del recinte funerari, l'única que es va presentar i que es va aprovar amb el vot favorable de Soriano. Tot i així, el fet que no s'abstingués en la qüestió no va influir en el resultat, ja que CiU també va donar suport en aquell punt al govern del PSC.

Davant les imputacions de delictes contra l'administració pública, de suborn, d'estafa i de falsificació de documents, Pons i Izard van insistir en la seva innocència i van aportar una còpia de l'expedient de la concessió administrativa.

Poques valoracions

La sessió de declaracions d'ahir va començar amb retard i els horaris previstos es van dilatar considerablement. Per exemple, els dos empresaris que havien de comparèixer a primera hora del matí van entrar al migdia i van abandonar els jutjats cap a les 14 h sense fer cap declaració pública. El secretari general de la Federació de Municipis, Adolfo Moreno, també va ser lacònic: “He fet el que havia de fer.”

LA DATA

1.12.09
Es va adjudicar
provisionalment al ple de Sabadell la concessió del cementiri mu-nicipal a favor de Torra.

Expectació per l'arribada dels polítics al jutjat

La jornada va tornar a ser maratoniana davant els jutjats sabadellencs, però l'expectació ciutadana que hi havia des de primera hora era per l'arribada dels primers polítics. L'alcaldessa de Montcada, María Elena Pérez, ho va fer al migdia, però en ser informada que el seu torn arribaria amb retard va haver d'esperar dins d'una cafeteria. Davant la insistència dels periodistes, només va valorar que estava convençuda de la seva innocència després que li hagin imputat irregularitats en la contractació de la director-a de l'àrea territorial.

Fins al vespre no va començar la declaració del primer edil del PSC imputat a Sabadell, Paco Bustos, que inicialment estava prevista a les 16 h. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Joan Manau, també va arribar als jutjats acompanyat per altres regidors i militants. Alguns membres del PSC local van mostrar sorpresa pel fet que Soriano acabés declarant i admetien la inquietud per l'evolució del cas. En el moment de tancar aquesta edició, el jutge i el fiscal tenien previst completar la llista de decla-racions encara que fos de matinada.

V. PÉREZ



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona