ALFONS QUERA

ALCALDE D'AGULLANA (ERC)

«L'asil Gomis donarà servei a gent gran i reactivarà l'economia local»

L'alcalde d'Agullana explica que les obres per construir el centre de dia són un dels projectes més importants perquè suposa reobrir l'edifici més característic del municipi després de dècades d'estar tancat

Alfons Quera hauria de ser avui a la selva peruana participant en un projecte sanitari solidari amb l'ONG Botica Natural, però ha hagut d'ajornar el viatge perquè com a parlamentari ha d'assistir al ple del finançament que es farà aquesta setmana. Després se n'anirà.

–Un canvi brusc, passar de l'hemicicle a la selva del Perú a repartir medicines.
–«Sí. Els meus companys van marxar divendres i la primera part del viatge, que és la que m'he perdut, és per portar teles mosquiteres i ajudar en qüestions higièniques en un poble que es diu Lican, on tenen un mosquit la picada del qual provoca una malaltia greu. Després anirem a altres zones.»
–I a Agullana, quin problema tenen?
–«No hi ha problemes tan greus. El finançament, però, és una situació que afecta els ajuntaments, tot i els esforços que s'han fet des de la Generalitat en aquests darrers anys.»
–El projecte més ambiciós que té plantejat des de fa temps Agullana és la reutilització de l'asil Gomis. En aquest mandat s'ha desencallat i han començat les obres.
–«Fa uns anys vam veure que el més necessari era posar al dia una sèrie de serveis bàsics per al poble, com ara l'aigua, el gas, renovar l'enllumenat públic o crear una llar d'infants. Un cop fetes aquestes i altres obres, vam entrar en la qüestió dels serveis socials, en aquest cas l'atenció a la gent gran. A partir d'aquí, a Agullana fa anys que hem lluitat i treballat per reobrir l'asil Gomis i ara estem en fase d'execució del centre de dia. És una obra emblemàtica per diferents raons: perquè donarà servei a la gent gran, no només del poble sinó també dels municipis del voltant, i perquè es crearan llocs de treball i activarà l'economia local.»
–Quan estarà acabat el centre de dia?
–«L'estiu del 2010»
–I un cop acabat, hi ha prevista alguna cosa més a l'asil?
–«Tenim una segona fase però falta omplir-la de contingut. Vull dir que seria un espai de rehabilitació, a l'ala dreta de l'edifici, però el proper mes d'octubre, amb els municipis del voltant i el Departament d'Acció Social, hem de definir la carta de serveis del centre de dia i després, doncs, es concretarà aquest espai.»
–Un cop engegada la reforma de l'edifici més singular del poble, què més es farà en aquest mandat?
–«A les urbanitzacions Can Serra i la Pinyareda estem canviant tota la xarxa d'aigua i enllumenat i canalitzant el gas. Un cop estigui, haurem completat tota la xarxa de serveis bàsics al municipi i l'haurem posat al dia. També hem asfaltat carrers, en aquests darrers dies, i hem fet la separació d'aigües plujanes i pluvials. Bàsicament han estat aquestes les inversions d'aquest any. Pel que resta de mandat, hem entrat a la convocatòria que ha tret el Departament de Governació de Viure en el Poble, que té com a objectiu la reactivació econòmica dels entorns rurals. Si ens concedissin l'ajuda podríem entrar en el tema de millora de carrers. Ja fa uns mesos vam acabar la part del carrer Lluís Gomis, davant l'ajuntament, i l'any vinent farem el carrer de la Concòrdia, on posarem paviment de granit i soterrarem tots els serveis. Si entrem a Viure en el Poble podrem ampliar la reforma urbana cap a la zona de la plaça Major, la placeta de l'Església i el carrer que va a les escoles.»
–El govern d'Agullana va ser dels més crítics amb la construcció del TAV. Ara que ja està feta la via, com valora l'impacte que ha tingut sobre el municipi?
–«S'ha de reconèixer que les molèsties han sigut les mínimes. La relació amb l'empresa constructora ha estat correcta. Ara només falta arreglar algun camí i s'han compromès a fer-ho. Aquestes infraestructures són decidides per instàncies superiors i a Agullana estem en un corredor d'infraestructures i per això tenim l'autopista, el tren i tindrem la MAT.»
–Red Eléctrica ja s'ha posat en contacte amb els ajuntaments del tram fronterer de la MAT per explicar per on la soterraran?
–«De moment no tenim res. Només sabem coses de la darrera reunió que es va fer al Govern Civil de Girona, i d'això ja fa mesos.»
–Vostè fa dos mandats que és al Parlament i aquest és el tercer mandat d'alcalde. Té previst continuar un cop s'acabin?
–«En política, com a màxim, es pot programar a quatre anys de vista perquè és molt incerta en molts aspectes, tant personals com en l'acció de govern. La idea és acabar totes les inversions que he comentat i després ens asseurem amb l'equip de govern i mirarem què hem de fer. Ara no em plantejo res.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a

rússia

Putin inicia el seu cinquè mandat amb més poder que mai

barcelona
política

Mor Joan Rigol, president del Parlament entre el 1999 i el 2003

CAPMANY

La CUP reivindica la creació del Parc Natural de l’Albera

CAPMANY
català

Òmnium denuncia una insuficient oferta de cursos de català

barcelona
guerra a gaza

Els tancs d’Israel entren a Rafah i prenen el control de la part palestina del pas fronterer

barcelona
guerra a gaza

Israel rebutja la treva acceptada per Hamàs i manté els atacs contra Rafah

barcelona
Regne Unit

Downing Street, més a prop

Londres

Trenta anys de llibertat

Barcelona
John Carlin
Periodista i escriptor

“Mandela va saber guanyar-se els enemics”

Barcelona