Política

La Catalunya del Nord espera contribuir amb més de 1.000 persones a la cadena humana per la independència

L'objectiu dels organitzadors és superar els límits de la població fronterera del Pertús

Hervé diu que es vol demostrar que el sentiment catalanista “també existeix més enllà de la frontera”

La Catalunya del Nord també vol ser protagonista el pròxim 11 de setembre. És per això que entitats catalanistes del Rosselló i el Vallespir treballen des de fa setmanes per fer ressò dels actes previstos per la Diada Nacional de Catalunya amb l'objectiu de contribuir amb més de 1.000 persones a la cadena humana per la independència. D'assolir aquest xifra, els organitzadors esperen poder superar els límits del municipi fronterer del Pertús, on s'ajuntaran les dues bandes de la cadena, i demostrar que el sentiment catalanista “també existeix al nord de la frontera”. Amb tot, Hervé Pi, impulsor de la iniciativa, assegura que no serà fàcil tenint en compte que a França l'11 de setembre no és festiu.

La Via Catalana, la cadena humana que el pròxim 11 de setembre vol creuar Catalunya de nord a sud per reivindicar la independència, tindrà continuïtat més enllà de les seves fronteres administratives. En un acte a Perpinyà, l'Assemblea de l'ANC a la Catalunya del Nord, ha explicat com marxen els preparatius del ramal que donarà continuïtat a la cadena humana al Pertús.

En aquest sentit, Hervé Pi ha assegurat que l'objectiu pel que estan treballant és superar la barrera de les 1.000 persones, una xifra “modesta” però que d'aconseguir-la permetria allargar la cadena més enllà del municipi fronterer del Pertús, on s'unirien, i fer-la arribar, en un gest simbòlic, a territori francès no compartit administrativament.

Pi ha assegurat que la Catalunya del Nord vol demostrar que el sentiment catalanista “també existeix més enllà de la frontera” perquè, com ha recordat, “si el procés endegat al Principat prospera” també tindrà “repercussions pels catalans del nord”.

Amb tot, Hervé Pi ha assegurat que l'objectiu marcat no serà fàcil d'assolir perquè l'11 de setembre no és festiu a França, i, especialment, per la poca difusió que fan els mitjans de comunicació francesos “del que passa al sud”. Per això, l'ANC i la resta d'associacions que donen suport a la cadena, tenen previst realitzar diversos actes de “sensibilització” a tota la Catalunya del Nord, amb una parada especial a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent on el dia 17 d'agost es farà un assaig de cadena.

De la seva banda, Ignasi Termes, membre del Secretariat de l'ANC, ha assegurat que si la Via Catalana continua al ritme actual esperen que “sigui el motor” que esperoni a la resta de territoris dels Països Catalans. En aquest sentit, Termes ha recordat que més de 150.000 persones s'han apuntat ja a la cadena i que tant al País Valencià com a les Balears s'“està treballant” per col·laborar-hi de diferents maneres.

Diada farcida d'actes a la Catalunya del Nord

Més enllà de la xifra de persones que participin a la cadena, les associacions de la Catalunya del Nord estan disposades a posar tota la “il·lusió” perquè la Diada al nord del Principat sigui una gran festa “de les llibertats”.

Així, la jornada començarà com cada any a la Pica del Canigó on els membres de l'associació Foment 11 de Setembre veuran sortir el sol. Seguidament, un altre punt clau pel catalanisme, el castell d'Arrià, serà l'escenari d'un nou acte que vindrà precedit per un altre als volts del migdia a la Porta dels Països Catalans a Salses.

A partir d'aquí, una caravana de motos es desplaçarà fins el Pertús on es faran multitud d'actes. A les tres de la tarda, un grup de corredors amb estelades sortiran del Voló també en direcció la frontera del Pertús.

Un cop al Pertús, i fins les quatre de la tarda, estan programats diferents actes de cultura popular com ara castellers, gegants i diversos concerts.

Un dels punts forts de la jornada es viurà quan falti un minut per les cinc de la tarda quan es commemorarà el Tractat dels Pirineus del 1.659 amb la cadena humana ja muntada.

Seguidament, a les 17.14, les cadenes d'ambdós costats de la frontera s'uniran, moment en què es llegirà un manifest al mateix temps que es farà a Barcelona i a Amposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona