Política

La Generalitat demana a l'Estat avalar la consulta per evidenciar el seu “compromís amb la democràcia”

El portaveu del govern, Francesc Homs, alerta que, independentment de la posició final, el procés sobiranista “no es pararà”

El també conseller de la Presidència insisteix que el govern decidirà quina posició pren sobre la Via Catalana en la seva reunió del 27 d'agost

El portaveu del govern català i conseller de Presidència, Francesc Homs, ha considerat aquest dissabte que una eventual consulta d'autodeterminació no només beneficiaria Catalunya, sinó que seria una oportunitat per al govern de Mariano Rajoy de “donar un missatge al món de compromís amb la democràcia”. En declaracions als mitjans abans d'inaugurar la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), ha argumentat que la consulta catalana seria “una de les operacions democràtiques més potents” que s'han fet a Europa, i això, segons la seva opinió, també posaria en valor la imatge del govern espanyol a l'exterior.

El conseller ha advertit, però, que, independentment de la posició final que adopti l'Estat, el procés sobiranista “no es pararà”, ja que, com s'ha demostrat al llarg de la història, la democràcia no la pot parar ningú, ha sentenciat.

Més enllà de les seves declaracions inicials, el conseller ha participat en la lliçó inaugural de la UCE, que aquest any arriba a la seva edició número 45, en la qual ha lamentat que Espanya és una “democràcia de baixa intensitat”, tot i que no ha volgut entrar en detalls. Homs s'ha mostrat convençut que aquest curs polític que comença després de l'estiu serà “històric”, i ha situat la consulta d'autodeterminació com el millor dels camins que pot elegir la societat catalana per fer front a la crisi.

“Sense dia a dia no hi ha consulta. Però sense consulta no sortirem d'aquest dia a dia tan ruïnós. La consulta forma part de la sortida en termes de viabilitat que té Catalunya”, ha sentenciat el portaveu de l'executiu català.

El govern decidirà en la seva reunió del dimarts 27 d'agost, la primera del curs polític, quin posicionament adopta sobre la cadena humana independentista de la Diada, i el conseller ha avançat que “no serà gaire diferent” del que van adoptar per a la multitudinària manifestació de l'any passat, a la qual van acudir la majoria de consellers.

Qui no va acudir llavors a la cita, que es va fer sota el lema Catalunya Nou Estat d'Europa va ser el president de la Generalitat, Artur Mas, i Homs no ha revelat quin camí prendrà en aquesta ocasió el president.

El conseller ha remarcat que aquest any la Via catalana cap a la independència -denominació oficial de la cadena humana- tornarà a ser una iniciativa que tindrà repercussió internacional i en la qual posaran la seva atenció “mitjans de comunicació de tot el món”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.