“La hisenda pròpia no és un pols a l'Estat sinó una aposta per una Catalunya millor”
Artur Mas es mostra convençut que el govern espanyol interpretarà aquest acte com un desafiament i que algú “se li pot acudir presentar una querella”
El president considera un error que el catalanisme dels darrers 30 anys s'hagi centrat en aconseguir més competències i no la plena capacitat tributària
La principal estructura d'Estat per la qual treballa el govern és la hisenda pròpia. Aquest dijous el president de la Generalitat, Artur Mas, ho ha tornat a deixar clar durant la presentació de Tributs de Catalunya, l'organisme que aglutina, de moment, la gestió dels impostos de la Generalitat i les diputacions catalanes. Mas està convençut que l'Estat interpretarà aquest acte com un desafiament, segons ell res més lluny de la realitat: “La hisenda pròpia no és un pols a l'Estat sinó una aposta per una Catalunya millor”. El president ha lamentat que Catalunya no disposi de plena capacitat tributària i ha considerat un error que el catalanisme dels darrers 30 anys no l'hagi reclamat més activament.
“Passarà en les properes hores que algú ens dirà que això és un pols de les institucions catalanes a l'estat espanyol. A algú altre se li pot acudir presentar una querella”, ha explicat Mas en referència especialment al PP. Però el president de la Generalitat ha assegurat que el full de ruta que s'ha traçat el govern per construir la hisenda pròpia, per convocar la consulta o per crear altres estructures d'estat no és cap atac a Espanya. “Intentem construir una Catalunya millor”, ha indicat. “No podem evitar que algunes interpretacions vagin en aquesta línia, però no n'hem de fer cas”, ha afegit.
La hisenda pròpia és la resposta amb què el govern vol superar la dependència financera de Catalunya ver l'Estat. “La combinació de llis que erosionen l'autogovern i el control i escanyament financer és letal per a l'exercici de l'autogovern”, ha assegurat Mas. Per això, a diferència del que ha estat habitual els darrers 30 anys, la Generalitat s'ha marcat ara l'objectiu de disposar d'una administració tributària capaç de recaptar i gestionar tots els impostos que es generen a Catalunya i no només els propis i els cedits totalment, com passa ara.
El president ha fet autocrítica del paper del catalanisme modern des de la Transició ençà. “Durant dècades hem apostat per construir un autogovern a partir de més competències, però no hem fet prou per construir una hisenda pròpia”, ha opinat. Una situació que, en plena tensió centralista des de Madrid, ha deixat Catalunya sense les eines adequades per suportar els atacs a l'autogovern. “L'escanyament financer és una eina molt eficaç per reduir l'autogovern”, ha lamentat.
La presentació aquest dijous de Tributs de Catalunya no és més que la continuació d'un projecte iniciat el 19 de setembre del 2012 a partir del conveni entre l'Agència Tributària de Catalunya i les quatre diputacions catalanes. Durant l'acte no s'han fet públiques les línies mestres per aconseguir que les institucions catalanes puguin recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya i ni tan sols s'han marcat terminis concrets. Això sí, tant Mas com els presidents de les diputacions han destacat la gran quantitat de feina conjunta que s'ha fet els darrers 17 mesos. Aquesta col·laboració serà la “clau” perquè la hisenda pròpia esdevingui una realitat en el futur.
Col·laboració que Mas ha subratllat en contrast a la “competència institucional” que havia caracteritzat la política catalana en el passat. Sense citar casos concrets, el president de la Generalitat ha lamentat que fa alguns anys la “unitat d'acció” era inexistent a Catalunya pels “contrapesos” que intentaven simbolitzar algunes administracions. Sense parlar-ne obertament, a ningú dels presents se li ha escapat la referència velada al contrapoder que representava la Barcelona socialista en l'època dels governs de Jordi Pujol.
Tributs de Catalunya
Tributs de Catalunya és l'estructura sobre la que se sustentarà la hisenda pròpia catalana. Aques dijous no s'han donat gaires detalls addicionals als que ja es van fer públic el 19 de setembre del 2012, quan l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) i les quatre diputacions catalanes van signar un acord de col·laboració tributària. Fruit d'aquest acord s'ha iniciat un treball conjunt que ha portat a estrenar la web tributs.cat , a través de la qual els ciutadans poden fer gestions tributàries de les cinc administracions i, fins i tot, de l'administració tributària de l'Estat.
La Sala Torres Garcia del Palau de la generalitat ha acollit la presentació d'aquesta pàgina web i la simbolització del compromís renovat per part de les cinc administracions signants del conveni. A més de Mas han parlat els presidents de les quatre diputacions, el director de l'Agència Tributària de Catalunya i el president delegat d'Hisenda de la Diputació de Barcelona. Entre els assistents, la vicepresidenta del govern, Joana Ortega, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el de Presidència, Francesc Homs, i diferents alts càrrecs de la Generalitat.
Actualment són 53 les oficines encarregades arreu del territori de facilitar les gestions ciutadanes a través de la finestreta única tributària. En el futur, i sense necessitat d'incrementar els recursos, se n'afegiran un centenar més que actualment ja treballen per alguna d'aquestes administracions. El volum de treballadors públics que fan gestió tributària tant a l'ATC com a les diputacions arriba als 1.500.
La lluita contra el frau fiscal i la proximitat als contribuents són els dos pilars sobre els que el govern vol basar la construcció de la futura hisenda pròpia que, si es compleixen els terminis de l'acord parlamentari amb ERC, hauria de ser capaç de recaptar tots els impostos que es generen a Catalunya abans del mes de juliol. El pressupost de l'ATC per aquest 2014 és de 29 milions d'euros i el govern n'ha reservat 6 més per contractar una trentena de tècnics tributaris que treballin per adaptar l'ATC als requisits d'una veritables hisenda pròpia.