Política

CiU i PP trenquen a Salou i tensen la corda al territori

Els populars passen a l'oposició i la direcció provincial del partit exigeix a CiU que desautoritzi els edils salouencs

Els convergents governaran en minoria després de negar-se a cedir l'alcaldia

Després de mesos d'estira- i-arronses, el tan esperat trencament del pacte de govern a Salou entre CiU i PP es va formalitzar ahir amb el pas voluntari dels tres regidors populars a l'oposició. La decisió es va produir després que dimarts el grup municipal de CiU a Salou donés per trencat el pacte i, en un comunicat, es reafirmés que no cediria l'alcaldia al popular Mario García tal com establia l'acord que els va permetre encapçalar l'executiu el 2011.

Tot i ser previsible, la notícia ha anat més enllà dels límits del municipi i ha enrarit les relacions entre les direccions territorials dels dos partits. L'aparell del PP a Tarragona va reclamar ahir a la federació nacionalista que “desautoritzi” l'alcalde de Salou, Pere Granados (CiU). Malgrat que Granados no és militant (va encapçalar la llista gràcies a l'aliança de la federació amb els independents FUPS), els populars recorden que sí que exerceix com a diputat de CiU a la Diputació de Tarragona. El trencament amb el PP, a més, s'ha produït amb el suport de tots els regidors del grup, inclosos els que sí son militants.

En cas que no es produeixi aquesta desautorització, la direcció provincial del PP considera que “CiU a les comarques de Tarragona transmetrà una imatge de partit poc de fiar, incapaç de complir els acords firmats”. Populars i convergents mantenen acords de govern a ajuntaments com és el cas de Reus, Cambrils i Calafell. La direcció de CiU a Tarragona, tot i ser consultada per aquest diari, no va fer cap valoració.

Equilibris difícils

En l'àmbit local, el trencament del govern no sembla, de moment, abocar la població a una moció de censura (l'aritmètica i la proximitat de les municipals la fan complicada), però sí que obre molts interrogants sobre els ja complicats equilibris polítics a Salou. “Tenim clar amb qui es pot negociar i amb qui és impossible”, va afirmar Mario García, vetant, a la pràctica, qualsevol nou acord del PP de Salou amb CiU mentre la lideri Pere Granados. “Ens han tractat com a deixebles i no com a socis. Han prioritzat els interessos personals i partidistes i s'han comportat de forma deshonesta i covarda”, va sentenciar Garcia, que va completar el seu discurs qualificant d'“il·legítima” la continuïtat a l'alcaldia de Granados.

L'alcalde, per la seva banda, tot i reafirmar-se en la idea que han estat les “deslleialtats” del PP les que han trencat el pacte en no respectar “cap dels principis marcats a l'acord”, semblava conscient de la difícil situació política que es dibuixa en un consistori on sembla que cada cop se li farà més difícil trobar suports polítics, especialment de cara al pròxim mandat. “És hora que Salou es normalitzi i que tinguem clar que qui està legitimitat per governar és qui guanya les eleccions”, va afirmar.

A partir d'ara, CiU governarà a Salou en minoria amb el suport dels seus set regidors i de dos no adscrits: una edil provinent del PP i un segon dels independents UTPS.

LA FRASE

Pere Granados no té honor ni paraula i ha estat covard. Nosaltres marxem a l'oposició amb el cap ben alt
Mario García
Portaveu del PP a Salou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia