Política

Premià de Dalt no tornarà a lloc l'estàtua de Pujol fins que no hi hagi sentència

El ple d'ahir va aprovar una moció consensuada per CiU i SI

Els socialistes van presentar un text alternatiu perquè es retiressin els honors a l'expresident

L'estàtua de Jordi Pujol a Can Verboom de Premià de Dalt que uns desconeguts van tirar a terra el 30 de setembre passat no tornarà a lloc fins que no hi hagi una sentència definitiva sobre el cas de l'expresident. En cas de condemna, s'anul·larà l'expedient que avui li manté els honors atorgats al seu moment pel municipi maresmenc.

Aquests són els acords que estava previst prendre ahir en sessió plenària a partir d'una moció conjunta dels grups de CiU i SI, que sumen majoria amb nou regidors. El debat sobre la conveniència que l'expresident mantingués o no les distincions un cop coneguda la seva confessió pública, el va encetar fa mesos el PSC reclamant que li fossin retirades i, finalment, l'ha portat al ple, tal com ja ho havia advertit el portaveu socialista, Jaume Cases, després de saber que la comissió d'Honors i Distincions Municipals havia acordat no retirar els honors a Pujol. La comissió va decidir que pesava més “el llegat i el servei al país” de l'expresident que els fets pels quals se l'està investigant. El govern de CiU i el PP, malgrat que la decisió de la comissió no era vinculant, la va acceptar.

Jaume Cases va reiterar ahir la necessitat d'aplicar “la tolerància zero contra una figura pública que ha confessat que va cometre delicte fiscal i que hauria de ser jutjat”. “A aquest senyor, li han retirat els càrrecs arreu de Catalunya, li han desmantellat la seva fundació i a Premià de Dalt s'entesten a mantenir-los-hi malgrat que no hi ha cap dubte que va actuar conscientment contra la llei”, es va lamentar el regidor.

Pel portaveu socialista, no hi ha cap argument sòlid que justifiqui la decisió del govern del municipi. “Si s'hagués sabut que l'expresident havia comès un delicte abans d'atorgar-li les distincions, també se li haurien donat?”, es va preguntar. Cases deslegitima la comissió d'Honors i Distincions a l'hora de prendre decisions “perquè es tracta d'un grup creat a dit per l'anterior alcalde i en què només hi ha amics i exregidors de CiU”.

Fill adoptiu i el nom d'una plaça

Els honors i les distincions de Jordi Pujol que tant de debat han generat a Premià de Dalt es concreten en el títol de fill adoptiu, que se li va atorgar l'any 1997, i el nom d'una plaça a la zona de Can Verboom, que va obtenir el 2006 quan el govern l'integraven els grups d'ERC, el PSC, el PP, ICV-EUiA i ACPD. La vinculació de l'expresident de la Generalitat amb aquest municipi de muntanya del Maresme és prou coneguda: la seva mare n'era filla, d'una família de pagesos, i els vincles amb la població sempre els han mantingut molt actius. Fins i tot, l'expresident es va dedicar a fer rutes turístiques amb els records de la seva infantesa com a fil conductor. L'estàtua a la plaça de Can Verboom es va instal·lar el 2011 pagada per un particular. La peça feta en bronze i una mica més gran de la mida real és obra de l'artista resident a Premià de Dalt Xavier Martos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia