Política

El bloc sobiranista repta el fiscal a culpar el Parlament

CiU recorda que el president i l'executiu van actuar d'acord amb el mandat d'una majoria de diputats

El PSC qualifica la decisió de Torres-Dulce de “desastre tel·lúric” i C's creu que “arriba tard”

“Persecució política”, “error gravíssim”, “desastre”. Així van qualificar els partits catalans, a excepció del PP i C's, la decisió del fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, d'interposar una querella contra el president Artur Mas i les conselleres Joana Ortega i Irene Rigau per l'organització del 9-N. No per esperada la resposta va ser menys contundent, amb unes declaracions que anaven adreçades directament al govern espanyol i als membres de la fiscalia pel que consideren que és una clara demostració que “s'ha trencat la separació de poders”, va lamentar el portaveu del PSC, Maurici Lucena. Nacionalistes, republicans, l'esquerra independentista i socialistes van coincidir a assenyalar que la iniciativa de l'Estat no aporta cap solució al problema d'encaix que viu Catalunya. Per ICV-EUiA, Rajoy “s'ha amagat darrere de la fiscalia ”, va dir la diputada Dolors Camats.

Ni llista única ni comicis

Ara toca donar resposta política a l'actuació de la fiscalia i, en espera de concretar-ne els detalls, que els partits polítics del bloc sobiranista volen estudiar i consensuar els pròxims dies, els ecosocialistes van avançar que faran arribar la seva autoinculpació a la fiscalia. El diputat de la CUP, Quim Arrufat, va recordar que el Parlament ja es va autoinculpar la setmana passada pels fets del 9-N i el president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, va anar més enllà i va instar el fiscal a ser “valent” i “actuar contra el Parlament”, que és el que, en definitiva, va instar el president i el govern a celebrar el 9-N. En el mateix sentit es van pronunciar els republicans, que consideren que la querella es dirigeix en realitat contra “un poble sencer”, va dir el diputat Alfred Bosch. Aquesta unitat expressada ahir des dels faristols del Parlament es va limitar a respondre a la decisió de la fiscalia; els partits, a excepció de CiU, van rebutjar que la creació d'una llista única sigui una solució. El PSC i ICV també són contraris a donar com a resposta un avançament de les eleccions.

En sentit contrari es van expressar els diputats de C's i el PP. Pels primers, la mesura del fiscal arriba tard, perquè “el mal ja està fet”, mentre que els populars van recriminar que es posi el focus en qui denuncia. “El problema és dels que no compleixen les normes”, va etzibar el diputat Santi Rodríguez.

Homs: “Això no és una democràcia”

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va ser contundent en les seves declaracions arran de la confirmació que hi havia querella contra Mas i els membres de l'executiu. “Que fomentar la participació ciutadana, o facilitar la llibertat d'expressió, pugui acabar sent delicte, vol dir que estem en una cosa que no és una democràcia”, va etzibar el conseller de la Presidència abans de prendre part en la conferència Llegat Pasqual Maragall. Francesc Homs va assegurar que la querella és “política i no jurídica”, abans d' afegir que el govern de la Generalitat l'afronta amb “ànim serè”. “Tenim la consciència de fer les coses com les hem fet sempre, dintre de la llei”, va assegurar, per la qual cosa creu que la denúncia del fiscal “no té cap recorregut” en el terreny jurídic. Fins i tot Homs es va permetre ironitzar sobre delictes semblants amb la figura del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, que, segons Homs, també podria rebre “una querella per haver incomplert la llei de finançament”. És la viva expressió de qui no compleix la llei. No sé si li presentaran una querella”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]